‘Liefde voor de Hollandse bouwkunst’ – het fonds van Uitgeversmaatschappij Kosmos

Next Post
Previous Post

Hans Oldewarris
Liefde voor de Hollandse bouwkunst
architectuur en toegepaste kunst bij Uitgeversmaatschappij Kosmos 1923-1960

nai010, maart 2017
ISBN 9789462083165, 640 pagina’s
> gebonden € 49,95 | bestel

Liefde voor de Hollandse bouwkunst is een uitgebreide studie naar het fonds van Uitgeversmaatschappij Kosmos, voortgekomen uit de technische uitgeverij van de Weduwe J. Ahrend en zoon. Kosmos ontwikkelde zich tot een algemene uitgeverij die van 1923, het jaar van oprichting, tot 1960 meer dan vijfhonderd boeken heeft uitgebracht, zowel fictie als non-fictie.

Bekende literaire auteurs als Jan Mens en Belcampo gaven hun boeken uit bij Kosmos, maar deze Amsterdamse uitgeverij zou zich vooral op het gebied van architectuur en toegepaste kunst ontwikkelen tot de belangrijkste uitgever in Nederland.

Behalve voor eigentijdse architectuur had Kosmos ook veel aandacht voor de geschiedenis van de bouwkunst, voor woninginrichting, stedenbouw, en tuin en landschap. Goede fotografie en boekvormgeving waren bij Kosmos vanzelfsprekend. In een apart hoofdstuk wordt daar uitgebreid op ingegaan. Complete fondscatalogi van de uitgeverijen Ahrend en Kosmos ten slotte maken dit boek tot een onmisbaar naslagwerk.

Deze uitgave is de handelseditie van het proefschrift waarmee Hans Oldewarris, uitgever van boeken op het gebied van architectuur en design bij Uitgeverij 010, promoveerde aan de Universiteit Leiden. Het verschaft inzicht in het publiceren over architectuur in Nederland. Het onderzoekt onder welke omstandigheden en dankzij welke uitgangspunten, werkwijze en beslissingen uitgeverij Kosmos in de periode 1923-1960 haar uitgaven op het gebied van architectuur en toegepaste kunst realiseerde.

boekontwerp: Piet Gerards
kijk voor meer pagina’s bij vormgever Stephan de Smet

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.