Jos Biemans schrijft boek over de stadsbibliotheek van Amsterdam tot 1632

Next Post
Previous Post

Jos A.A.M. Biemans
Boeken voor de geleerde burgerij
de stadsbibliotheek van Amsterdam tot 1632

Vantilt, december 2019
ISBN 9789460043574, 528 pagina’s
> gebonden € 39,95 | bestel

Dit rijk geïllustreerde boek gaat over het ontstaan, de groei en de functie van deze vroegste voorloper van de UB. Verteld wordt over de bibliotheekruimten in de Nieuwe Kerk en hun inrichting, over het bestuur en beheer van de collectie van voor en na de Alteratie in 1578, over schenkingen en aankopen. Veel aandacht is er voor de samenstelling en de aard van het boekenbezit, de eerste gedrukte catalogi en typografische en kunsthistorische aspecten van de boeken.

Het verhaal van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam begint bij de parochiebibliotheek in de Nieuwe Kerk aan de Dam (ca. 1400- 1632). Deze laatmiddeleeuwse boekencollectie, waarvan nog 85 procent aanwezig is bij de Bijzondere Collecties van de UvA, was niet alleen bedoeld voor de geestelijkheid en de docenten van de Latijnse school. Ook geleerde burgers maakten er gebruik van.

Jos A.A.M. Biemans is neerlandicus en boekhistoricus. Al meer dan 35 jaar verzorgt hij onderwijs op het terrein van de boek- en bibliotheekgeschiedenis, sinds 2004 als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

zie ook…

• Jan Bedaux (red.), Ad Leerintveld – Historische stadsbibliotheken in Nederland Walburg Pers, 2016
lees meer | kijk bij bol.com

 

• Dirk Musschoot – Van Ottogracht tot Krook ; het verhaal van de Gentse stadsbibliotheek (1804-2017) – Uitgeverij Snoeck, 2017
lees meer | kijk bij bol.com

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.