Jan Wolkers Prijs 2020 voor ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet

Next Post
Previous Post


18 oktober 2020 | De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, is gewonnen door ‘Wat bomen ons vertellen’ van de Vlaamse auteur Valerie Trouet. Dit werd bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels.

• Valerie Trouet
Wat bomen ons vertellen
Een geschiedenis van de wereld geschreven in jaarringen
Lannoo, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>

Wat als de verhalen van bomen en mensen nauwer met elkaar verwant zijn dan we denken? Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur. (uitgever)

Valerie Trouet – Prof. dr. Valerie Trouet bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. Ze is verbonden aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de University of Arizona (VS) en publiceerde eerder onder meer in Nature en Science.

Boektrailer (Lannoo)

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2020 waren:

>> klik op de titel voor meer informatie over de boeken via bol.com

Jury – Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.