‘In het spoor van de Russische ziel’ – Dostojevski tussen Europa en Rusland

Next Post
Previous Post

Peter d’ Hamecourt
In het spoor van de Russische ziel
Dostojevski tussen Europa en Rusland

Conserve, mei 2017
ISBN 9789054294313, 300 pagina’s
> paperback € 19,99 | o.a. te koop bij bol.com

Fjodor Michajllovitsj Dostojevski (1821-1881) vond de Duitsers dom, de Zwitsers oplichters en de Fransen doortrapte poseurs.
De schrijver trok in de negentiende eeuw een spoor door Europa. Hij reist onder meer naar Berlijn, Dresden, Bad Homburg, Baden-Baden, Bad Ems, Wiesbaden, Genève, Saxon-les-Bains, Vevey, Parijs en Turijn. Uiteindelijk keert hij terug naar Moskou en Sint Petersburg. Hij schreef er grote delen van zijn oeuvre en ontwikkelde er zijn gedachten over de rol van Rusland in de wereld.
Europa was in zijn ogen ten prooi gevallen aan goddeloosheid. De Europese volkeren konden daarom maar op één manier worden gered: door de Russische ziel. Dan zou volgens hem het eeuwenoude onbegrip tussen Rusland en het Westen worden opgelost. De huidige machthebbers in het Kremlin hebben het gedachtengoed van Dostojevski uit de negentiende eeuw omarmd en tot beleid gemaakt. In dit boek volgt Peter d’Hamecourt Dostojevski’s spoor.  (uitgever)

Peter d’Hamecourt (1946) is een Nederlands journalist, columnist en publicist. Hij was van 1989 tot 2008 actief als correspondent in Moskou voor onder meer het NOS Journaal en het Algemeen Dagblad.

Boekpresentatie – Het nieuwe boek werd op 29 april gepresenteerd op twee locaties: ’s morgens in de Hermitage Amsterdam en ’s middags bij boekhandel Pegasus. Hieronder een videoverslag van Nils Blom.

 

>> meer boeken van Peter d’Hamecourt bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.