In beperkte oplage – archief Stichting De Roos 1945-2005

Next Post
Previous Post

lommen-oplage-2006Mathieu Lommen
In beperkte oplage
archief Stichting De Roos 1945-2005 – Een keuze

Uitgeverij Thoth, februari 2006
Paperback met flappen, 128 pagina’s, 26 x 19 cm
ISBN 9789068684186, verkoopprijs € 19,90
[o.a. te koop bij bol.com]

Stichting De Roos werd opgericht in juni 1945 door Chris Leeflang, typografisch adviseur van Het Spectrum, Charles Nypels en de ontwerper G.M. van Wees. De naam was een eerbetoon aan Sjoerd H. de Roos, de nestor van de Nederlandse grafisch ontwerpers, en de onvermoeibare pleitbezorger van het goed vormgegeven boek.
Het doel van de stichting geeft goed weer wat er onder het bibliofiele boek werd verstaan:

het maken van boeken en drukwerken enkel om de ongerepte en dus ook onbaatzuchtige liefde voor typografie en kunst, in alle denkbare vormen waarin deze kunnen samengaan.

Het is bijzonder dat deze bibliofiele kring na ruim zestig jaar nog steeds ‘alive and kicking’ is. Op de website van Stichting De Roos staan, naast de beschrijving van alle verschenen uitgaven, een aantal artikelen waarmee u een beeld krijgt van de geschiedenis van de stichting en visies op het bibliofiele boek.

Nieuwe leden van Stichting De Roos verbinden zich voor minimaal twee jaar tot het afnemen van de geproduceerde boeken (2 per jaar). De gemiddelde prijs is € 100,- per uitgave.

Tentoonstelling – Bij verschillende jubilea werden tentoonstellingen georganiseerd, waarvan de meest recente in 2006 was. De stichting vierde toen haar 60-jarig bestaan. Bij die gelegenheid werd het archief overgedragen aan Museum Meermanno | Huis van het Boek in Den Haag en werd daar de tentoonstelling ‘In de Roos. Zestig jaar bijzondere boeken‘ ingericht (febr-april 2006).

Boek – Als begeleidende publicatie verscheen het rijk geïllustreerde boek: In beperkte oplage, tekst Mathieu Lommen, ontwerp Karen Polder, Uitgeverij Thoth, isbn 9068684183 (niet meer verkrijgbaar).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.