‘Hemelse mevrouw Frederike’ – Maaike Meijers biografie van Fritzi Harmsen van Beek

Next Post
Previous Post

Maaike Meijer
Hemelse mevrouw Frederike
Biografie Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009)

Bezige Bij, november 2018
ISBN 9789403136004, 512 pagina’s
> paperback € 34,99 |

o.a. te koop bij bol.com >>

F. Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Haar debuutbundel Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten werd in 1965 ontvangen als een literaire sensatie. Ook schreef ze betoverende korte verhalen en was ze journalist, kunstenaar en illustrator, onder meer voor Vrij Nederland. Ze woonde een aantal jaren in Frankrijk en werd daarna het creatieve middelpunt van villa Jagtlust. Op haar eenenveertigste verhuisde ze naar het Groninger dorp Garnwerd.

Rond Frederike Martine ten Harmsen van der Beek, zoals haar werkelijke naam luidt, was nogal wat mythevorming – ‘Fritzi’ werd lang afgeschilderd als spilzieke ‘flodderdiva’. Deze kunstenaarsbiografie vertelt een ander verhaal. Voor het eerst komt Frederike zelf aan het woord, in brieven en fragmenten uit haar dagboek dat ze sinds haar vroege jeugd bijhield. Maaike Meijer sprak met tal van vriendinnen, vrienden en collega-kunstenaars en kreeg inzage in Harmsen van Beeks gehele archief. Ze doet met haar biografie recht aan een fascinerend en veelzijdig kunstenaarschap van internationale allure. (uitgever)

Maaike Meijer (1949) is hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Zij publiceerde eerder o.a. de biografie van M. Vasalis.

zie ook…

eerder bij Bob

>> meer boeken van Maake Meijer bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.