Hee… zie je dat!? De films van Ed van der Elsken

Next Post
Previous Post

Joyce Roodnat
Hee… zie je dat!?
De films van Ed van der Elsken

Rubinstein, maart 2017
ISBN 9789047622987, 48 pagina’s
> boek + 3 dvd’s € 24,99 | o.a. te koop bij bol.com

Ed van der Elsken (1925-1990), het ‘enfant terrible’ van de Nederlandse fotografie, was een getalenteerd fotograaf en filmer die gedurende ruim veertig jaar in foto’s, fotoboeken en films zijn ontmoetingen met mensen vormgaf.

In Hee… zie je dat!? gaat Joyce Roodnat, cultureel commentator en filmfanaat, in acht essays dieper in op de films van Ed van der Elsken. Roodnat beseft gaandeweg dat al die films bij elkaar onthullen hoe Ed zich verhoudt tot de wereld maar vooral hoe de wereld zich verhoudt tot Ed. Voor Ed van der Elsken was film van ultiem belang – hij joeg er elke keer mee op de beslissende slice of life. Het leidde tot een klein oeuvre van documentaires, altijd lyrisch en altijd gewaagd persoonlijk. Met als slotakkoord en hoogtepunt de gevierde film Bye – over zijn eigen sterven en toch voor alles over zijn eigen liefde voor het leven.

Dit boek bevat tevens drie dvd’s met twintig films en documentaires van Ed van der Elsken. Onder meer Welkom in het leven, lieve kleine (1963), De verliefde camera (1971) en Bye (1990), als bonus de documentaire Ed van der Elsken 1925-1990 van Jan Bosdriesz (totale kijkduur ca. 9 uur).

Minidocu van ARTtube

Tentoonstelling – Van 4 februari tot en met 21 mei 2017 is in het Stedelijk Museum Amsterdam de overzichtstentoonstelling ‘Ed van der Elsken – De verliefde camera’ te zien.

>> Meer boeken van/over Ed van der Elsken bij bol.com 

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.