Hanna Bervoets wint de BNG Bank Literatuurprijs 2016

Next Post
Previous Post

12 januari 2017 | De BNG Bank Literatuurprijs 2016 is toegekend aan Hanna Bervoets met haar roman Ivanov.

o.a. te koop bij bol.com >

De BNG-prijs is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn.

Bervoets brengt volgens de jury haar laatste drie romans als toetsing van sociale en/of wetenschappelijke experimenten, waarbij zij zich duidelijk niet in haar eigengereide romanoeuvre laat begrenzen. Ook de toon van haar proza wordt geroemd: ‘Deze schrijver is naar eigen zeggen de ironie voorbij. Een wonderlijke uitspraak, want waarom zou je zo’n belangrijke literaire techniek versmaden. Maar deze auteur heeft daar een bedoeling mee. De schrijver wil juist dichterbij komen, tot het verhaal, tot de personages, tot de dilemma’s.’

Gisteren kreeg Hanna Bervoets ook al de Frans Kellendonkprijs, een oeuvreprijs, toegekend door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

De uitreiking van de BNG Bank Literatuurprijs vond plaats in de Amstelkerk in Amsterdam. De winnaar ontving een bedrag van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

De andere genomineerden waren:

>> klik op de titels voor meer informatie over de boeken bij bol.com

JURY – De jury bestond uit juryvoorzitter Hetty Hafkamp (Burgemeester Bergen), universitair docent Nederlandse Letterkunde Jacqueline Bel (Vrije Universiteit Amsterdam) en de literaire critici Arjan Peters (de Volkskrant) en Jeroen Vullings (Vrij Nederland).

BNG Bank Literatuurprijs – voor auteurs onder de veertig die minimaal twee literaire prozawerken uitgegeven hebben

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.