Frederik Muller, een bijzondere boekhandelaar in de 19e eeuw

Next Post
Previous Post

schriks-muller-2016Chris Schriks
Frederik Muller
baanbreker in de wereld van het boek 1817-1881

Walburg Pers, juni 2016
208 pagina’s
> paperback € 27,50 | bestel

Van jongs af geoefend, had zijn geheugen wat boeken aangaat eene verbazende veerkracht gekregen. Wat hij eenmaal onder de oogen had gehad vergat hij niet alleen nooit meer, maar het werd in de loketten zijner herinnering opgeborgen daar waar het behoorde, en kwam te voorschijn daar waar hij het opriep. De bibliotheken die hij verkocht, ja zelfs die hij maar als ter loops bezocht had, stonden hem, tot in kleinigheden toe, helder voor den geest. In een oogwenk wist hij waarin ze rijk waren, wat er aan ontbrak. De gansche literatuur van eenig vak kende hij van buiten, ze stond hem in tastbare vormen voor oogen. (uit het levensbericht in het Jaarboek 1881, MNL)

Onder meer door deze bijzondere eigenschappen ontwikkelde boekhandelaar Frederik Muller (1817-1881) zich tot een veelzijdig man. Naast boekhandelaar was hij ook uitgever, antiquaar, veilinghouder, bibliograaf, historicus, verzamelaar en bibliothecaris.

Aan de hand van bronnen uit de Bibliotheek van het Boekenvak beschrijft Chris Schriks wie Frederik Muller nu eigenlijk was en wat hij heeft betekend voor het boekenvak, maar ook daarbuiten. Hoe zijn relatie was met zijn ouders en familie. Hoe zijn jeugdjaren waren. Hoe hij in het boekenvak terechtkwam en hoe hij zich daar gedroeg. Hoe hij opereerde als koopman, antiquaar, veilinghouder, verzamelaar en samensteller van catalogi. Wie zijn relaties waren in het buitenland. Hoe hij uitgever werd, welke boeken hij uitgaf en hoe zijn bibliotheek uitgroeide tot een collectie die internationaal faam verwierf.

Maar ook zijn opstelling als baanbreker, zedenmeester, inquisiteur, kruisridder en polemist, waarmee hij zijn vakgenoten vaak de oren wist te wassen, hebben een nadrukkelijke plaats in dit verhaal gekregen.  (uitgever)

Dr. C.F.J. Schriks (1931) is sinds 1946 betrokken bij het boekenvak als drukker, uitgever en bestuurder. Als rechtshistoricus promoveerde hij op Het Kopijrecht.

  • Frederik Muller begon in 1845 de Bibliotheek van het Boekenvak, nu onderdeel van de boekhistorische collecties van de Bijzondere Collecties UvA, en daarmee een van de grootste en meest gerenommeerde ter wereld.
  • Ook opmerkelijk is de prentenverzameling van Frederik Muller, opgebouwd in dertig jaar en in 1881 verworven door de Staat der Nederlanden. Het Rijksmuseum noemt de collectie Frederik Muller één van de belangrijkste en omvangrijkste bronnen voor de verbeelding van de geschiedenis van Nederland, vanaf de vroegste tijd tot ca. 1880.

Boekpresentatie – Op 15 juni vindt bij de Bijzondere Collecties de presentatie plaats van ‘Frederik Muller. Baanbreker in de wereld van het boek’, geschreven door Chris Schriks.

muller-1996

 

In 1996 verscheen ter gelegenheid van het honderdvijftigjarig bestaan van de Bibliotheek van de Koninklijke Vereeniging ter bevordering van de belangen des Boekhandels, waarvan Frederik Muller medeoprichter was, een jubileumbundel “Frederik Muller (1817-1881) leven & werken”.

 

 

  • Meer over eerdere uitgaven rond Frederik Muller kunt u vinden in een artikel van blogger/verzamelaar Perkamentus, 27 juni 2016.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.