Flipje in kabouterland – laatste Flipje verhaal na 60 jaar gepubliceerd

Next Post
Previous Post

harmsen-flipje-2015F. Harmsen van Beek
Flipje in kabouterland
Het vergeten verhaal

Uitgeverij De Bezige Bij, september 2015
32 pagina’s, 16 x 16 cm
ISBN 9789023492306, verkoopprijs € 9,95
(bestel)

Het beroemde jam-mannetje Flipje uit Tiel viert dit jaar zijn 80ste verjaardag met een heel bijzondere uitgave. Het 47e Flipje-verhaal, zestig jaar geleden getekend door Fritzi Harmsen van Beek, maar toen niet uitgegeven omdat de directie de tekenstijl niet zo goed vond en omdat Flipje slaags raakt met een muis… is nu eindelijk te koop.

flipje-vriendjes

Flipje werd vanaf 1935 getekend door de vader van Fritzi, Eelco Harmsen van Beek en haar moeder Freddie Langeler schreef de teksten bij de plaatjes. Oorspronkelijk verschenen Flipje’s avonturen op ca 1 meter lange filmstroken die de kinderen in een kartonnen ‘bioscoopje’ afspeelden. Toen vader overleed in 1953 maakte Fritzi de twee laatste Flipje van Tiel-beeldverhalen.
In 1955 komt De Betuwe met het idee om de stroken om te zetten en te bundelen in boekjes. In totaal verschenen er 46 dunne boekjes. En nu verschijnt het ‘vergeten verhaal’ als nummer 47: Flipje in kabouterland.

harmsen-van-beek-ritseldingen-2015Fritzi Harmsen van Beek – Het oeuvre van Fritzi Harmsen van Beek is bescheiden, toch wordt ze nog altijd tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Harmsen van Beek was uniek in het maken van opmerkelijke kunstobjecten zoals beschilderde eieren, lappendekens, ingewikkelde knipsels, geïllustreerde brieven en minutieus uitgevoerde voorstellingen in walnoten. Zij zag het bijzondere in het alledaagse en trachtte van het leven zelf een kunstwerk te maken. In het net verschenen schrijversprentenboek Stoeten ritseldingen komen alle beeldende talenten van deze veelzijdige, eigenzinnige kunstenares samen, aan de hand van unieke documenten, foto’s en archiefmateriaal uit de collectie van het Letterkundig Museum.

 

zie ook…

F. Harmsen van Beek, In goed en kwaad : verzameld werk, Bezige Bij, 2012
Annejet van der Zijl, Jagtlust, Querido, 2010

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.