Ellen de Bruin wint de Anton Wachterprijs 2018

Next Post
Previous Post

4 oktober 2018 | Ellen de Bruin is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2018, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. De schrijfster krijgt de prijs voor haar roman Onder het ijs (Prometheus).

Ellen de Bruin, Onder het ijs
Prometheus, 2018
o.a. te koop bij bol.com >>

De jury noemt het boek een ‘” (…) ambitieuze, onderzoekende en warmbloedige roman over menselijke drijfveren en dwaalwegen. (…) Klimaatwetenschap en liefdesrouw gaan een ongewoon verband aan in een roman die de verhalende spanning heeft van een reis, en de precieze psychologie van een laboratoriumonderzoek”.

Ellen de Bruin, wetenschapredacteur bij NRC-Handelsblad, is de 20e Anton Wachterprijswinnaar.

De jury, die bestond uit Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter) beoordeelde dit jaar een record aantal debuten, maar liefst133 stuks.

De andere genomineerden waren: Wormen en Engelen van Maarten van der Graaff, Astronaut van Pieter Kranenborg, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en Kleihuid van Herien Wensink.

Prijsuitreiking – De Anton Wachterprijs, genoemd naar de hoofdpersoon uit de bekende romancyclus van Simon Vestdijk, wordt uitgereikt op zaterdag 10 november in de Grote Kerk in Harlingen. Dan wordt ook de Ina Dammanprijs uitgereikt aan Maarten ´t Hart.

Jubileum – De 20e editie (de prijs bestaat sinds 1977) heeft een speciaal karakter. Na het middagprogramma is er ‘s avonds, in samenwerking met de Taalkaravaan van Lân fan Taal, een avondprogramma onder de titel ‘Terug tot Anton Wachter’. Hiervoor zijn alle oud-winnaars van de Anton Wachterprijs uitgenodigd.

De prijs werd eerder gewonnen door onder meer A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg, Tessa de Loo, Peter Buwalda en Niña Weijers.

  • Anton Wachterprijs | site | wikipedia | berichten
    voor het beste Nederlandstalig literaire prozadebuut (2-jaarlijks)

>> Meer over de genoemde boeken bij bol.com

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.