‘Een ongeneeslijk heimwee’ – biografie van Willem Brakman

Next Post
Previous Post

Nico Keuning tekent in deze biografie van Willem Brakman een gedreven en egocentrische man die in een halve eeuw een volstrekt uniek oeuvre bij elkaar schreef.

• Nico Keuning
Een ongeneeslijk heimwee
Leven en werk van Willem Brakman
Querido, januari 2020
9789021419343, hardcover, 504 pagina’s, € 34,99

o.a. te koop via bol.com >>

Willem Brakman (1922-2008) groeide op in de Haagse wijk Duindorp. Na een mislukte huisartspraktijk vestigde hij zich eind jaren vijftig als bedrijfsarts in Enschede. Daar begon hij te schrijven.

Nico Keuning reconstrueert een leven in de ban van het heimwee naar het kind dat Brakman was, op zoek naar het verloren gevoel van geluk, verdriet en angst. Een leven waar de beslissende en beproefde vriendschap met literator Nol Gregoor als een rode draad doorheen liep. Brakmans debuutroman vormde al direct aanleiding tot een heuse familierel. Zijn latere buitenechtelijke escapades voerden de spanningen in huiselijke kring hoog op. Keuning tekent in Een ongeneeslijk heimwee een gedreven en egocentrische man die in een halve eeuw een volstrekt uniek oeuvre bij elkaar schreef. (uitgever)

NB – De in 2013 verschenen uitgave ‘De verhalen’ van Willem Brakman is nog te koop. Dit boek verscheen bij de vijfde sterfdag van Willem Brakman en bevat al zijn verhalen met een inleiding van Arjan Peters.

(klik op de covers voor meer info over de boeken bij bol.com)


Nico Keuning (1952) is neerlandicus en biograaf, en schreef boeken over onder anderen Jan Arends, Bob den Uyl en Johnny van Doorn. Een zeker onbehagen, zijn biografie over Bob den Uyl, werd in 2010 bekroond met de Mr. J. Dutilhprijs. In 2018 verscheen Gaven, giften en vergiften, de door hem samengestelde briefwisseling tussen Willem Brakman en Simon Vestdijk.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.