Een nieuwe geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur: ‘Een land van waan en wijs’

Next Post
Previous Post

waan-en-wijs-2014Rita Ghesquiere, Vanessa Joosen, Helma van Lierop-Debrauwer
Een land van waan en wijs
geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur

Uitgeverij Atlas Contact, december 2014 (04/12)
hardcover, 576 pagina’s
ISBN 9789045027661, verkoopprijs € 34,99
[bestel + leesproef]

De geschiedenis, dus ook de geschiedenis van het kinderboek, vraagt erom telkens opnieuw herschreven te worden. Dat is nu gedaan in dit prachtige, nieuwe standaardwerk.

Lange tijd waren jeugdboeken vooral een middel in de opvoeding: schoolboeken, heiligenverhalen en kinderbijbels zetten de toon, met soms een vrolijk verhaaltje tussendoor, op een centsprent.
Hoe anders is dat nu: de jeugdliteratuur van vandaag biedt een even boeiend als rijk palet. Van uitnodigende prentenboeken tot spannende fantasieverhalen, van gedichten tot meisjesverhalen en historische romans. De Nederlandstalige jeugdliteratuur is veelzijdig, en heeft zelfs internationale allures: Nijntje, Kikker, Bart Moeyaert, Guus Kuijer en Tonke Dragt oogsten ook buiten ons taalgebied succes.
Een Land van Waan en Wijs laat zien hoe de jeugdliteratuur zich heeft ontwikkeld: een verhaal van boeken, schrijvers en illustratoren, maar ook van uitgevers en critici die er vaak een heel andere smaak op na houden dan het lezerspubliek. En natuurlijk van film, theater, televisie en games, die zich nog graag laten inspireren door de jeugdliteratuur, maar tegelijkertijd het jeugdboek voor nieuwe uitdagingen stellen. (uitgever)

  • Rita Ghesquiere (1947) is een Belgische literatuurwetenschapper. Sinds 2009 is zij emeritus gewoon hoogleraar aan de faculteit Letteren van de Katholieke Universiteit van Leuven. (wikipedia)
  • Vanessa Joosen (1977) is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en docent jeugdliteratuur aan de Universiteit Tilburg.
  • Helma van Lierop-Debrauwer (1955) hoogleraar jeugdliteratuur (op persoonlijke titel) aan de Universiteit van Tilburg. (dbnl)

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.