Een kamer gevuld met de mooiste boeken – De bibliotheek van Johannes Thysius

Next Post
Previous Post

mourits-thysiusEsther Mourits
Een kamer gevuld met de mooiste boeken
De bibliotheek van Johannes Thysius (1622-1653)

Vantilt, 2016, gebonden, 352 pagina’s, illustr., € 29,50
o.a. te koop bij bol.com

De Bibliotheca Thysiana is de enige bibliotheek in Nederland uit de zeventiende eeuw die in zijn oorspronkelijke behuizing bewaard is gebleven.

Op zijn sterfbed nam de Leidse jurist Johannes Thysius (1622-1653) een beslissing die hem onsterfelijk zou maken. Hij liet een testament opstellen waarmee hij zijn belangrijkste bezit, een bibliotheek met enkele duizenden boeken, naliet aan de wetenschap. Thysius had kosten noch moeite gespaard met het verzamelen van boeken over alle mogelijke onderwerpen van studie, en meende dat zijn overlijden geen einde mocht maken aan dit levenswerk. Enkele jaren na zijn dood kon op het Rapenburg de Bibliotheca Thysiana worden geopend, de eerste door een privéverzamelaar gestichte publieke bibliotheek in de Nederlanden.

afb-bibliotheca-thysiana-1920Gezicht op de hoek Rapenburg en Groenhazengracht. Circa 1920. (Wikipedia)

In Een kamer gevuld met de mooiste boeken beschrijft Esther Mourits de ontstaansgeschiedenis van de collectie. Johannes Thysius is een ongrijpbare figuur: voortdurend bezig met boeken, maar lezen of studeren deed hij nauwelijks. Hij was gesteld op status en rijkdom en hield er een comfortabele levensstijl op na, maar gebruikte zijn geld vooral om boeken te verzamelen en daarmee uiteindelijk de studie van anderen te faciliteren. Het resultaat van Thysius’ werk is een goed gesorteerde bibliotheek, representatief voor zijn tijd en met verrassend veel kennis en kunde samengesteld.

Esther Mourits studeerde geschiedenis in Utrecht en hoopt in het najaar van 2016 bij de Universiteit Leiden te promoveren op Een kamer gevuld met de mooiste boeken.

Vormgeving : Piet Gerards Ontwerpers

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.