‘Door de schaduwen bestormd’ – Reflecties op de controverse rond de oorlogsjaren van Lucebert

Next Post
Previous Post

 Yi Fong Au en Tommy van Avermaete (redactie), met bijdragen van Wim Hazeu, Elsbeth Etty, Piet Gerbrandy, Huub Beurskens, Sander Bax, e.a.
Door de schaduwen bestormd
Reflecties op de controverse rond de oorlogsjaren van Lucebert

Oevers, april 2019
ISBN 9789492068262, paperback, 180 pagina’s, € 19,95

o.a. te koop bij bol.com >>

In 2018 publiceerde Wim Hazeu zijn biografie van Lucebert (1924-1994), waarin hij onthulde dat de dichter in zijn tienerjaren nazisympathieën koesterde. Lucebert bleek tijdens de Tweede Wereldoorlog antisemitische brieven te hebben geschreven, ondertekend met “Heil Hitler”. Dat leidde tot een publieke oprisping.


In de publieke discussie bepleitten sommigen een morele afrekening met Lucebert. Zo zouden naar hem vernoemde straten en scholen een andere naam moeten krijgen. Anderen verdedigden hem juist met hand en tand als onveranderd Groot Dichter.

Door de schaduwen bestormd is een poging om met meer afstand naar deze kwestie te kijken. In brieven en essays reflecteren journalisten, hoogleraren, studenten, critici en experts op de controverse rond Luceberts oorlogsjaren. Hierbij komen zowel letterkundige als maatschappelijke vraagstukken aan bod. Tot slot geeft Wim Hazeu in een interview nieuwe informatie prijs over Luceberts naoorlogse jaren en reageert hij op de controverse die volgde op de publicatie van zijn biografie.
(uitgever)

zie ook…

 

• Wim Hazeu
Biografie Lucebert
Bezige Bij, februari 2018
ISBN 9789403104706, 976 pagina’s
o.a. te koop bij bol.com

(ook als e-book beschikbaar)

 

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.