‘De verkwanseling van een kroonjuweel’ – Hans van Hartevelt, oud-directeur bibliotheek KIT

Next Post
Previous Post

hartevelt-kroonjuweel-2014Hans van Hartevelt
De verkwanseling van een kroonjuweel

Uitgeverij In de Knipscheer, september 2014
paperback, 320 pagina’s
ISBN 9789062658626, verkoopprijs € 19,50
[bestel]

Het Tropeninstituut moet zijn boekencollectie ontmantelen vanwege bezuinigingen. Wat niet door derden wordt overgenomen, verdwijnt zonder pardon in de vuilnisbak.

Met  deze regels begint een artikel in de Volkskrant (24 mei 2013) over de afbraak van de ‘voor Nederland en Europa unieke internationale collectie’ van 10 kilometer kaarten, boeken en documenten.

Met verbazing en afgrijzen zien we hoe door de bezuinigingen overal bibliotheken moeten inkrimpen of verdwijnen. Naast de sanering van het ‘gewone’ bibliotheekwerk in steden en dorpen blijkt dat ook een gerenommeerd instituut als het KIT niet veilig is.

Hans van Hartevelt was twintig jaar directeur van de bibliotheek bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

In ‘De verkwanseling van een kroonjuweel’, beschrijft hij in romanvorm het proces van afbraak en sanering dat vele instituten en organisaties getroffen heeft na de overheidsbezuinigingen. Geïnspireerd op zijn eigen ervaringen bij het KIT, probeert van Hartevelt de verschillende rollen en belangen binnen een dergelijk proces weer te geven, waarbij ons ook een blik wordt gegund achter de schermen van de Haagse politiek.

boekpresentatie – Van Hartevelt lanceerde zijn boek tijdens Tegenlicht Meet Up, op dinsdag 9 september 2014 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

over dit boek…

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.