De Plantage – een literaire wandeling

Next Post
Previous Post

geemert-plantage-2015Ko van Geemert
De Plantage
een literaire wandeling
(vierde, vermeerderde druk)
Uitgeverij Bas Lubberhuizen, mei 2016
paperback, 104 pagina’s, 21 x 12,5 cm
ISBN 9789059374133, verkoopprijs € 17,99
(o.a. te koop bij bol.com)

‘Schrijf mij naar Plantage Kerklaan 43 III, want daar zal ik eerste weken wel het meeste zijn. We zijn hier zielsgelukkig. Vergeleken bij de Eerste Rozendwarsstraat zijn we er enorm op vooruitgegaan: groter, zonniger & absoluut zonder lawaai, terwijl de buurt nog iets waardigs heeft.’ Gerard Reve aan Frans Pannekoek, 24 februari 1968

Zo’n 100 schrijvers zijn samengebracht in deze literaire wandeling. Natuurlijk lezen we prachtige citaten uit het werk van Adriaan Morriën, die in 1988 zijn Plantage Muidergracht publiceerde, maar ook van zijn ‘buren’ Doeschka Meijsing, Hans Andreus en Tim Krabbé.

Van de schrijvers en dichters die in de Plantage woonden of er over schreven zijn passages en gedichten opgenomen. Met Lodewijk van Deyssel belanden we op een feestavond, we bezoeken café Eik en Linde met onder anderen Ischa Meijer, Frans Pointl en Geerten Meijsing, passeren met Peter van Straaten en J.J. Voskuil het Wertheimpark en doorkruisen de oude Jodenbuurt met Meijer Sluyser en Siegfried van Praag.

Ko van Geemert is publicist en woont in de Plantage. Hij stelde eerder de literaire gidsen Amsterdam & zijn schrijvers, Paramaribo brasa! en Dushi Willemstad samen.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.