‘De honderd van Heytze’ – zijn beste gedichten

Next Post
Previous Post

 


Dit zijn de honderd gedichten die iedereen van Heytze in de kast zou moeten hebben, voorzien van tekst en uitleg in de vorm van de anekdotes, verhalen, betogen en improvisaties waarmee hij furore maakte tijdens duizenden voordrachten in Nederland en België.

• Ingmar Heytze
De honderd van Heytze
Zijn beste gedichten, zelf gekozen en toegelicht
Podium, maart 2021
9789463810678, Paperback, 224 pagina’s, € 25,00

<< o.a. te koop via bol.com >>

Duik in het poëtisch universum van een van de vitaalste dichters van Nederland.

Dichter Ingmar Heytze wordt door bezoekers van zijn optredens nog wel eens verward met een cabaretier of comedian. De belangrijkste reden daarvoor is dat hij niet alleen zijn gedichten en vertalingen geweldig voordraagt, maar er ook van alles bij vertelt ter inleiding, uitleiding of gewoon als aangenaam geouwehoer tussendoor. Heytze houdt zich daarbij ver van interpretatie van zijn eigen werk. Dat moet de lezer of luisteraar zelf maar doen: ‘Een gedicht is net een mop, als je hem moet uitleggen was het geen goede mop, en als hij wel goed was, is hij dat na uitleg zeker niet meer.’

Dat neemt niet weg dat hij in de inleidingen, die inderdaad wel iets weg hebben van miniconferences, veel van zijn poëzieopvattingen en werkwijze prijsgeeft. De goede verstaander kan er zonder veel moeite Heytzes poëtica uit destilleren. (uitgever)

Ingmar Heytze (1970) bij wikipedia |dbnl | kb | npe | schrijversinfo

Ingmar Heytze (in 2009 de eerste stadsdichter van Utrecht) maakte speciaal voor AxionContinu (zorgcentra) een gedicht om stil te staan bij het afgelopen coronajaar.
(upload AxionContinu, 4 mrt 2021)

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.