‘De handel en wandel van de boekenjood’ – Ewoud Sanders

Next Post
Previous Post

sanders-boekenjood-2014-2Ewoud Sanders
De handel en wandel van de boekenjood
Over vermaarde, vergeten en fictieve straatboekhandelaren
De Kan (eigen beheer), mei 2014
gebonden, 144 pagina’s
verkoopprijs € 15,00

zie ook de 2e uitgebreide en vermeerderde druk

Straatboekhandelaren zijn lang boekenjoden genoemd, of ze nu joods waren of niet. De meeste waren arme marktkooplieden die nauwelijks sporen hebben nagelaten. Maar sommige werden beroemd. Zoals Jozef Blok die wekelijks met een boekenstal op het Binnenhof stond en zijn broer David die in 1880 een boekenkraam begon in de Oudemanhuispoort in Amsterdam.

Taalhistoricus en journalist Ewoud Sanders schreef een boekje over ‘De handel en wandel van de boekenjood’ waarin een hoofdstuk is gewijd aan ‘De boekenjoden van het Binnenhof: drie generaties Blok’. Verder schrijft hij over het ontstaan van het begrip ‘boekenjood’ en worden zeven fictieve boekenjoden besproken.

Aan de hand van vermaarde, vergeten en fictieve boekenjoden laat dit boekje zien welke rol straatboekhandelaren speelden tussen grofweg 1750 en 1950. In die periode traden zij vaak op als noodbank voor studenten en scholieren. Sommigen haalden de krant als leveranciers van schrijvers, bibliotheken en musea, anderen als helers en boekvervalsers. Op boekenveilingen waren ze berucht en niet alleen dienstmeiden klopten bij hen aan voor leesadviezen.

Het boekje kost € 15,00 plus 3,50 verzendkosten en kan worden besteld bij De Kan.

Sedert 1986 organiseert De KAN ’s zomers grote tweedehands boekenmarkten in het centrum van Amsterdam: op de Dam en aan de Amstel, voor het Muziektheater.

over dit boek…

Jozef Blok in zijn boekenkraam op de markt in Den Haag, geschilderd door Theo Mesker (1853-1893), uit de Collectie JHM  (zie bij JHM).

schilderij-Mesmer-Boekenstal


BOEKPRESENTATIE – Aanstaande zondag, 25 mei 2014, wordt op de boekenmarkt op de Dam in Amsterdam het boek van Ewoud Sanders gepresenteerd. De boekenmarkt vindt plaats tussen 10.00 en 17.00 uur.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.