De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten

Next Post
Previous Post

In 2019 verscheen bij uitgeverij Lannoo de fraaie uitgave ‘De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten’. Een hardcover boek op groot formaat. Er is nu een wat voordeliger editie uitgebracht, op hetzelfde XL-formaat maar met softcover, voor € 49,95.

 

 

• Marieke van Delft, Reinder Storm, Peter van der Krogt, Marleen Smit, Bram Vannieuwenhuyze
De geschiedenis van Nederland
in 100 oude kaarten
Lannoo, juni 2021
9789401478458, softcover, 400 pagina’s, € 49,95

<< o.a. te koop via bol.com >>

Oude kaarten zijn ideaal en levendig materiaal om historische gebeurtenissen en veranderingen te illustreren. Van een zevenhonderd jaar oud cartografisch schetsje uit Aardenburg over de aanpassing van de plaatselijke afwatering of het bouwen van een kerk tot een van de eerste fietskaarten uit 1896 en een moderne kaart over de stormvloed in 1953.

Dit unieke boek bevat kaarten van wereldberoemde cartografen als Ptolemaeus, Van Deventer, Mercator, Ortelius, Blaeu, Visscher, De Wit en Covens & Mortier.

Van een kaart van Frederick de Wit over de ontwikkeling van de Amsterdamse grachtengordel in de 17de eeuw tot de beroemde vloerkaart van Joan Blaeu en later Martinus Martens in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam. Dat nieuwe stadhuis moest een symbool worden van de Vrede van Münster uit 1648 en de toegenomen handel en welvaart in Nederland. De wereldkaart met de vaarroutes van de VOC en de WIC vormde voor de bezoekers een universum in het klein.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.