De geschiedenis van de Broerenkerk in Zwolle, de thuishaven van boekhandel Waanders

Next Post
Previous Post

broeren-geschiedenis-2013Herman Aarts
De Broeren en zijn geschiedenis

Waanders Uitgevers, juli 2013

softcover, 144 pagina’s, 20 x 16 cm
ISBN 9789491196485, verkoopprijs € 9,90

[o.a. te koop bij bol.com]

Op 13 juli 2013 opende boekhandel Waanders de deuren van de Broerenkerk. De oude kloosterkerk herbergt na een uitgebreide restauratie nu (hopelijk) voor vele jaren een schitterende boekhandel en biedt daarnaast ruimte voor culinaire en culturele genoegens.

De Broeren en zijn geschiedenis

In 1465 stichtten de dominicanen het Broerenklooster op Het Eiland, een smalle strook land, ten noorden van de oude stadskern van Zwolle. De bij het klooster behorende Broerenkerk doorstond de Beeldenstorm, Hervorming en Franse tijd. In 1982 werd de kerk voor erediensten gesloten.
De bouw van het kloostercomplex was niet toevallig, want in de vijftiende eeuw kwam de handelsfunctie van Zwolle tot grote bloei en groeide de stad uit tot een religieus en onderwijskundig centrum.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het klooster, of wat daar nog van over was, goeddeels afgebroken. Het sterrenrestaurant De Librije vestigde zich in het pand van de librije, de vroegere bibliotheek van het klooster. Vanaf 1983 is de Broerenkerk gerestaureerd, waarbij spectaculaire gewelfschilderingen op de vele lagen van witkalk tevoorschijn kwamen.
Dit rijk geïllustreerde boek vertelt zo over de bijzondere historie van Zwolle en de Broerenkerk. Met ‘Waanders In de Broeren’ herleeft de geschiedenis! (uitgever)

broeren-gewelven-2013
Broeren en zijn gewelven

Tegelijk is er een tweede uitgave verschenen die meer ingaat op de gewelfschilderingen die tijdens de restauratie van de kerk tevoorschijn kwamen en dankzij een initiatief vanuit de Zwolse burgerij ook gerestaureerd konden worden.

Waanders Uitgevers, juli 2013
softcover, 128 pagina’s, 20 x 16 cm
ISBN 9789491196522, verkoopprijs € 9,90

[o.a. te koop bij bol.com]

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.