De geest geven – memoires van Hilary Mantel

Next Post
Previous Post

mantel-geest-2016Hilary Mantel
De geest geven

Atlas Contact, april 2016
256 pagina’s
> hardcover € 21,99 | bestel
> e-book € 14,99 | bestel

Hilary Mantel (1952), de Engelse schrijfster van korte verhalen, memoires, essays en (historische) romans, heeft (als eerste Brit en eerste vrouw) twee keer de Man Booker Prize gewonnen. De eerste keer in 2009 voor de roman Wolf Hall en vervolgens in 2012 voor Bring Up the Bodies, het tweede deel van de Cromwell-trilogie.

Haar memoires verschenen in 2003 en zijn nu in het Nederlands vertaald door Gerda Baardman.

Hilary Mantel groeide op in het landelijke na-oorlogse Engeland. Ridder wilde zij worden en zij leefde in de volle overtuiging dat de benodigde vaardigheden en talenten, zoals ridderlijkheid, paardrijkunst en zwaardvechten, binnen handbereik lagen. Eenmaal getrouwd begon zij te lijden aan een hardnekkige pijn die agressieve medicatie en zelfvertrouwen-ondermijnende psychotherapie noodzakelijk maakten, en ten slotte onderging ze een ineffectieve maar niet terug te draaien operatie. Zij zou nooit meer kinderen kunnen krijgen. In plaats daarvan ontdekte zij in haarzelf de ene roman na de andere. Dit memoir geeft ons een inzicht waar haar vertelkunst vandaan komt. Die bron, lezen we, ligt al in haar vroege jeugd. (uitgever)

over dit boek…

  • Literair Nederland, Geurt Franzen
    ... een ijzersterk eco-document waarin de schrijfster, ondanks de ellende die haar ten deel is gevallen, zich nergens verliest in pathetiek of zelfmedelijden. Het is net als haar fictie een bewijs van groot schrijverschap
  • VPRO boeken, interview, 26 april 2016
    … een beter boek zul je dit jaar niet lezen. Niet alleen omdat het leven van Hilary Mantel een veel dikker boek had gerechtvaardigd, maar omdat ze particulier drama weet om te smeden tot grootse literatuur.

meer boeken van Hilary Mantel bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.