‘De drukker van Venetië’ – een roman over Aldus Manutius

Next Post
Previous Post

Javier Azpeitia
De drukker van Venetië

Wereldbibliotheek, juni 2019
ISBN 9789028427594, paperback, 384 pagina’s, € 26,99

o.a. te koop bij bol.com >>


‘De drukker van Venetië’ is een roman over Aldus Manutius (Aldo Manuzio), die In 1495 een drukkerij stichtte in Venetië. Oorspronkelijke titel ‘El impressor de Venecia’. Uit het Spaans vertaald door Bart Peperkamp.

In 1530 bezoekt Paolo Manuzio zijn moeder op het platteland van Modena, om haar een eerste versie te laten lezen van zijn biografie van Aldo Manuzio, Paolo’s overleden vader en de belangrijkste drukker uit de geschiedenis. Hij heeft er echter geen idee van hoe radicaal het ware leven van zijn vader afwijkt van het heroïsche levensverhaal dat hij heeft geschreven.

Vanaf het moment dat Aldo Manuzio aanmeerde in Venetië in 1489, met een plan om excellente uitgaven te maken van juweeltjes uit de Griekse literatuur, ondervond hij problemen en tegenslag. Van gestolen manuscripten tot censuur door invloedrijke Venetianen, tot commerciële beperkingen opgelegd door de eigenaar van de drukkerij – de invloedrijke Andrea Torresani, die later zijn schoonvader zou worden. De aanvankelijk brave leraar Manuzio leert gaandeweg over de wereld en het wereldse. (uitgever)


zie ook:

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.