De dichter als idool – Literaire roem in de negentiende eeuw

Next Post
Previous Post

honings-idool-2016Rick Honings
De dichter als idool
Literaire roem in de negentiende eeuw

Uitgeverij Prometheus Bert Bakker, april 2016
gebonden, illustr., 480 pagina’s
ISBN 9789035144316,
verkoopprijs € 49,95 > nu voor € 19,90
(bestel bij bol.com) – leesfragment

Beroemdheden zijn van alle tijden, maar in de vroege negentiende eeuw kreeg het verschijnsel ‘roem’ een nieuwe impuls. Dankzij de Romantiek rijpte het idee dat de ware kunstenaar, verheven boven ‘gewone’ mensen, zich in maatschappelijk en cultureel opzicht diende te onderscheiden, met een bijzondere levensstijl en een excentriek imago.

Dichters werden toen ook bejegend als unieke figuren. Goethe in Duitsland en Byron in Engeland groeiden bijvoorbeeld uit tot echte celebrities, met een schare fans. Ook in Nederland ontstond in die tijd een fascinatie voor beroemde auteurs. Hun bewonderaars gingen op jacht naar handtekeningen, verzochten om een haarlok, stuurden fanmail, imiteerden de kledingstijl van hun idool of ondernamen een bedevaart om hem te ontmoeten.

De dichter als idool analyseert de imago’s van zeven beroemde auteurs (zoals Hendrik Tollens, Nicolaas Beets en Multatuli), en laat ook zien hoe de literaire fan zich manifesteerde. Het boek biedt daarmee een eerste overzicht van de Nederlandse geschiedenis van literaire roem in de negentiende eeuw.

Rick Honings (1984) is universitair docent moderne Nederlandse letterkunde en voorzitter van de opleiding Dutch Studies aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op de literatuur van de negentiende eeuw. Met Peter van Zonneveld schreef hij de bekroonde biografie De gefnuikte arend. Het leven van Willem Bilderdijk (2013).-

over dit boek…

zie ook…

honings-celebrity-2016

Artikelenbundel Celebrity Authorship and Afterlives in English and American Literature, samengesteld door Gaston Franssen en Rick Honings (Palgrave Macmillan Ltd, 2016).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.