‘De boekverkoopster van Parijs’ – Roman over Sylvia Beach en Shakespeare & Co

Next Post
Previous Post

 


De jonge Amerikaanse boekenliefhebster Sylvia Beach begon in 1919 de boekhandel Shakespeare & Company. Het werd het trefpunt van prominente schrijvers als Ernest Hemingway, Gertrude Stein, Djuna Barnes en F. Scott Fitzgerald.

• Kerri Maher
De boekverkoopster van Parijs
Roman over Sylvia Beach en
Shakespeare & Co
Orlando, januari 2023
9789083233895, paperback,
352 pagina’s, € 24,99

<< o.a. te koop via bol.com en Libris.nl >>

Wanneer de jonge Amerikaanse boekenliefhebster Sylvia Beach in 1919 Shakespeare & Company opent in een rustige straat in Parijs, heeft ze er geen idee van dat zij en haar nieuwe boekhandel de loop van de literatuur zelf zullen veranderen.

Shakespeare & Company is meer dan een boekhandel: velen van de meest prominente schrijvers van de Verloren Generatie – zoals Ernest Hemingway, Gertrude Stein, Djuna Barnes en F. Scott Fitzgerald – beschouwen het als een tweede thuis. Het is de plek waar enkele van de belangrijkste literaire vriendschappen van de twintigste eeuw zijn gesmeed. Wanneer Joyce’ controversiële roman Ulysses wordt verboden, neemt Beach een enorm risico en publiceert ze de roman zelf.

De toekomst van haar iconische boekhandel wordt bedreigd wanneer het succes van Ulysses andere uitgevers ertoe brengt Joyce weg te lokken. Haar meest dierbare relaties worden op de proef gesteld wanneer Parijs in de jaren dertig dieper in de depressie wegzinkt en veel expat-vrienden terugkeren naar Amerika. Terwijl ze geconfronteerd wordt met pijnlijke persoonlijke en financiële crises, moet Sylvia beslissen wat Shakespeare & Company werkelijk voor haar betekent. (uitgever)

Vertaling Lara Visser

Kerri Maher schreef eerder veelgeprezen historische romans over Grace Kelly en Kathleen Kennedy. Ze woont in de buurt van Boston, Massachusetts. De boekverkoopster van Parijs verschijnt in meer dan tien landen in vertaling. [website]

Shakespeare and Company (1919-1941) begon als Engelstalige boekhandel, in 1919 opgericht door de Amerikaanse Sylvia Beach. Oorspronkelijk gevestigd op nr. 8 in de rue Dupuytren verhuisde de zaak in 1921 naar de rue de l’Odéon 12 tot de sluiting in december 1941.
(De roman De boekverkoopster van Parijs gaat over deze periode.)

In 1951 opende Amerikaan George Whitman in de rue de la Bûcherie 37 een andere Engelstalige boekhandel annex bibliotheek in Parijs onder de naam Le Mistral. Evenals Shakespeare and Company – dat ondertussen al tien jaar gesloten was – werd Le Mistral ook snel een ontmoetingsplek voor schrijvers. Deze keer betrof het voornamelijk van de zogenoemde Beat Generation; schrijvers als Allen Ginsberg, Gregory Corso en William Burroughs. Na het overlijden van Sylvia Beach in 1962 werd de naam van Le Mistral gewijzigd naar Shakespeare and Company.
Tegenwoordig houdt zijn dochter Sylvia Whitman (1981) de winkel, gelegen rue de la Bûcherie 37, nog steeds open. [website]

(foto wikipedia)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.