Cyrille Offermans over Bibliomanie
• Cyrille Offermans
Bibliomanie
Anno Enno Endt – een terugblik
Uitgeverij Huis Clos, november 2015
softcover, illustr., 26 pagina’s, 20 x 11,5 cm
ISBN 978907611732426, verkoopprijs € 5,00
(te bestellen via Boekenroute)
—
Bibliomanie is een obsessieve-compulsieve stoornis in verband met het verzamelen van boeken. Als het ernstige vormen aanneemt kan het leiden tot de verstoring van sociale relaties en de gezondheid. (wikipedia)
In de jaren zestig, als student, raakte Cyrille Offermans, recensent voor De Groene Amsterdammer, aangestoken door het virus van de boekengekte. In dit ideeënrijke essay behandelt hij de oorzaken, de verschijningsvormen, de symptomen en de gevolgen van die ziekte. Het begint met een herinnering aan een van zijn docenten, de bevlogen Gorter-kenner Enno Endt, die zijn liefde voor het boek demonstreerde door eraan te ruiken. Ter sprake komen verder Flaubert, Canetti, Perec, Antelme. Het essay is tevens een pleidooi voor het boek als materieel object.
Eerder verscheen dit essay in de aflevering van juni 2015 van het literaire tijdschrift ‘Dietsche Warande & Belfort‘. Deze herziene en sterk uitgebreide herdruk als Korte Beentjes 7 verschijnt ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de auteur.
Cyrille Offermans was ruim dertig jaar literair medewerker van Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer, waar hij nog steeds voor werkt. Hij was twintig jaar redacteur van Raster, het op de internationale experimentele literatuur en kunst gerichte ‘tijdschrift in boekvorm’. Hij publiceerde meer dan twintig boeken in uiteenlopende genres, vooral essayistiek in het grensgebied van literatuur, filosofie, cultuurgeschiedenis en politiek. Zijn werk werd diverse malen met prestigieuze prijzen bekroond.
—
Geef een reactie