‘Boud’ – de biografie van Boudewijn Büch

Next Post
Previous Post

rovers-boud-2016Eva Rovers
Boud ; Het verzameld leven van Boudewijn Büch

Prometheus Bert Bakker, november 2016
560 pagina’s
> gebonden, illustr., 560 pagina’s
> gebonden, € 39,90 nu voor € 7,90  | bestel

Op 30 juni 2011 werd bekend dat Eva Rovers (1978) de biografie zou gaan schrijven van de in 2002 overleden Boudewijn Büch. Zij kreeg van de erven exclusief inzage in het persoonlijk archief van Büch, bestaande uit dagboeken, foto’s en duizenden brieven. Daarnaast interviewde zij ruim 150 mensen om zo het fenomeen Büch zo dicht mogelijk te naderen.

Het werd een reis door een leven dat even onwaarschijnlijk en
fantastisch was als zijn verzameling; een leven dat Büch transformeerde tot een literair spel met feit en fictie, dat hij tot de uiterste consequentie doorvoerde

Voor velen was Büch vooral bekend van zijn enthousiaste presentaties op TV. Bij de VARA maakte hij talloze programma’s waarvan de Wereld van Boudewijn Büch de bekendste was. Van 1988 tot 2001 werd deze serie uitgezonden. Als voorbeeld deze video, de eerste van vier afleveringen over Goethe (op YouTube zijn veel afleveringen te vinden)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Xp0Wdr8Gtfw[/youtube]

Het tv-werk is een van de vele aspecten van Büch die aan bod komen in de biografie van Eva Rovers, waarover de uitgever schrijft:

“Goethe, Mick Jagger, eilanden, dodo’s en eeuwenoude boeken: Boudewijn Büch liet Nederland kennismaken met de meest uiteenlopende onderwerpen, waarmee hij literatuur en geschiedenis even populair maakte als popmuziek. Zijn aanstekelijke manier van vertellen was daarbij zijn grootste troef.
Als kind had Büch al ontdekt dat hij met verhalen in staat was het leven naar zijn hand te zetten. Uit atlassen, poëzie en rock & roll bouwde hij een eigen wereld op en sleurde daarin iedereen mee met wie hij sprak. Dat bezorgde hem invloedrijke vrienden, toegang tot de literaire wereld en heel veel aandacht. Maar zijn betoverende verhalen brachten hem ook talrijke demonen, die hij zijn leven lang moest bevechten.” (uitgever)

Eva Rovers – was tussen 2006 en 2010 verbonden aan het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij de veelgeprezen biografie schreef van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Deze biografie, De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) werd door de NRC aangeraden als een van de beste boeken van 2010. Het boek werd in 2012 bekroond met de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs.

boekpresentatie – Op zondag 13 november 2016 werd tijdens een bijeenkomst in de Aula van de Oude Lutherse kerk te Amsterdam de biografie ‘BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch’ gepresenteerd. Deze bijeenkomst is hier terug te zien.

film – Samen met regisseur Leo de Boer maakte Eva Rovers een film over ­Boudewijn Büch. Deze documentaire, “Boudewijn Büch, de man die…”, wordt uitgezonden in het ­programma Het Uur van de Wolf op 14 november 2016, om 21:55 uur op NPO 2.

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.