‘Boontjes’ – deel 21 in de reeks Verzameld werk van Louis Paul Boon

Next Post
Previous Post

Louis Paul Boon
Boontjes
Verzameld werk deel 21

De Arbeiderspers, jan. maart 2021 – verwacht
ISBN 9789029510691, paperback, 448 pagina’s, € 27,99

o.a. te koop bij bol.com >>

Na vier jaar verschijnt er weer een nieuw deel in het langlopende project ‘Verzameld werk LPB’. In 2016 verscheen deel 7, ‘Wapenbroeders’ – romanbewerking van de middeleeuwse verhalen over de vos Reinaert en de wolf Isengrimus – nu gevolgd door deel 21, ‘Boontjes’, een keuze uit de cursiefjes die Boon schreef voor de Vlaamse krant Vooruit.

De honderden ‘Boontjes’ die Louis Paul Boon tussen 1959 en 1978 schreef voor de Vlaamse krant Vooruit vormen tezamen meer dan zomaar een verzameling ‘cursiefjes’. Boon zelf zag zijn dagelijkse bijdrage aan de krant vooral als een nieuwe manier om in contact te komen met zijn lezers. Zijn ‘serieuze’ boeken hadden immers niet het verwachte maatschappelijke effect gesorteerd.
Van de ‘Boontjes’ kan worden gezegd wat Multatuli beweerde over zijn bundels Ideeën: ze zijn de Times van de schrijversziel. Juist door hun gigantische diversiteit aan onderwerpen en hun ogenschijnlijke gebrek aan ernst kunnen de ‘Boontjes’ de lezer nog altijd charmeren. (uitgever)

••• COMPLEET OVERZICHT VAN DE REEKS VERZAMELD WERK LPB •••

Meer over de Boontjes, de columns van Louis Paul Boon, die vanaf 1959 vrijwel dagelijks in het dagblad Vooruit in Gent (nu De Morgen) verschenen.

De Boontjes vormen een oeverloze rivier van rond de 7.000 bladzijden, een gestaag meanderende stroom van dagelijkse overpeinzingen over zijn leven en werk.

Het uitgeven van een complete verzameling van alle ‘Boontjes’ was een project van de Antwerpse uitgeverij Houtekiet. Er verschenen tussen 1988 en 2003 acht delen, met daarin de Boontjes uit de periode 1959-1967. De uitgavereeks werd in 2003 gestopt wegens financiële problemen. [zie eerder bericht]

Na elf jaar stilte besloot het Louis Paul Boon Genootschap de uitgave van de Boontjes te hervatten. De voortzetting van de reeks verschijnt op volstrekt identieke wijze als de voorgaande acht delen bij Houtekiet. In 2014 verscheen de eerste band met de Boontjes uit 1968. [zie eerder bericht]

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.