BOOM – 175 jaar uitgevers

Next Post
Previous Post

johannes-boom-175-2016Gert-Jan Johannes
Boom 175 jaar uitgevers

Boom, november 2016
256 pagina’s
> gebonden € 29,90 | bestel

Ze zijn schaars geworden, familiebedrijven met een lange geschiedenis die nog altijd floreren. Zo’n zeldzaamheid is Koninklijke Boom uitgevers, een uitgeverij die in 2016 haar 175-jarig jubileum viert. Dit boek schetst de geschiedenis van deze bijzondere onderneming.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de doodsklok geluid over het instituut familiebedrijf, dat te kwetsbaar zou zijn. De Meppelse familie Boom trok zich niets van deze opvatting aan, maar breidde gestaag de activiteiten uit.

Dit boek beschrijft de vragen waarmee de achtereenvolgende generaties Boom zich geconfronteerd zagen. Zouden ze optreden als een ‘familie’ of moesten ze voor een zakelijker aanpak kiezen? Had de firma zich te beperken tot haar traditionele thuisbasis Meppel, of zou ze haar activiteiten uitbreiden tot (ver) daarbuiten? En niet in de laatste plaats: heeft een uitgever van kranten, boeken, tijdschriften en digitale media een taak als ‘waakhond van de democratie’? (uitgever)

Gert-Jan Johannes is verbonden aan het onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht.

In een half jaar manuren een toegankelijk boek schrijven over 175 jaar Boom uitgevers en de Meppeler Courant. Neerlandicus en historicus Gert-Jan Johannes (1951) draait er zijn hand niet voor om. Althans, zo lijkt het.
De wetenschapper kijkt blijmoedig de wereld in, maar geeft toe dat de deadline om het manuscript in te leveren rap naderbij komt en stress een rol begint te spelen. ‘Dit boek moet echt op tijd af’, verzucht hij, blijkbaar zijn harde deadlines minder gebruikelijk in de universitaire wereld. Lees verder in Meppeler Courant, jubileumeditie, 29 juni 2016, Gert-Jan Johannes over het schrijven van het boek

Koninklijke Boom uitgevers werd in 1841 opgericht en is uitgegroeid tot een uitgeversconcern dat multimediale activiteiten ontplooit en actief is in de culturele, educatieve, wetenschappelijke en vakinformatieve branche, alsmede in nieuwsvoorziening met onder andere boeken, tijdschriften en kranten. De activiteiten zijn ondergebracht bij verschillende uitgeverijen, alle onder de paraplu van Koninklijke Boom uitgevers Holding.

Meppeler Courant – De geschiedenis van Boom begint in 1841 met het verschijnen van de eerste Meppeler Courant. Ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan verscheen een speciaal jubileumnummer van de krant. Hier te bekijken.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.