‘Boeken die geschiedenis schreven’ – over vijfentwintig buitengewone boeken

Next Post
Previous Post

 


Aan de hand van vijfentwintig buitengewone boeken die een sterke band hebben met de Leidse academische geschiedenis, wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de wetenschap.

• Kasper van Ommen & Garrelt Verhoeven (redactie)
Boeken die geschiedenis schreven
Athenaeum, juni 2022
9789025314798, paperback, 256 pagina’s, € 27,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

Leiden staat als eeuwenoude Europese wetenschaps- en cultuurstad bekend om haar universiteit. Aan de hand van vijfentwintig buitengewone boeken die een sterke band hebben met de Leidse academische geschiedenis, wordt in Boeken die geschiedenis schreven een beeld geschetst van de ontwikkeling van de wetenschap.

De boeken, geschreven en gepubliceerd vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot nu, zijn blijvend van invloed geweest op de stad en ver daarbuiten, en zijn tot op de dag van vandaag relevant. Van Galileo Galilei tot Albert Einstein en van Anna Maria van Schurman tot Anton de Kom: het zijn de auteurs, hun boeken en inzichten die ons denken blijven beïnvloeden. Deskundigen belichten van ieder boek het historische belang, de wetenschappelijke ontwikkeling en de waarde die het gedachtegoed nog altijd heeft.

Redactie: Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties) en Kasper van Ommen (conservator Westerse gedrukte werken), van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Tentoonstelling
Op maandag 20 juni 2022 opent in het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling Books that made History (Boeken die geschiedenis schreven) over 25 buitengewone boeken die een sterke band hebben met de academische geschiedenis van de stad Leiden, vanaf de oprichting van de universiteit in 1575 tot op heden. Alle boeken zijn afkomstig uit de collectie van de UBL.
Hedendaagse experts en (on)bekende ‘ambassadeurs’ blazen de boeken met hun kennis, anekdotes en persoonlijke bespiegelingen nieuw leven in. U ziet dat terug in de tentoonstellingsteksten, audiotour, begeleidende video’s en het tentoonstellingsboek.

Universiteitsbibliotheek Leiden in 1610

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.