BNG Bank Literatuurprijs 2020 voor Merijn de Boer

Next Post
Previous Post


28-04-2021 | Merijn de Boer heeft met zijn roman ‘De saamhorigheidsgroep’ (Querido) de BNG Bank Literatuurprijs 2020 gewonnen.

 

• Merijn de Boer
De saamhorigheidsgroep
Querido, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>

‘In De Saamhorigheidsgroep draait het uiteindelijk op een dan weer kluchtige en dan weer ontroerende wijze om de relaties die er tussen de leden van de groep linkse idealisten bestaan; het laat de kansen zien die mensen in hun persoonlijke betrekkingen met elkaar missen – een klassiek gegeven dat gloedvol wordt uitgewerkt. De roman is een komedie met een droefgeestige ondertoon, en het verhaal wordt technisch zeer goed verteld. Het tijdsbeeld dat wordt opgeroepen – de PPR, de PSP, de demonstraties tegen kruisraketten, het samen knutselen met oude melkverpakkingen en lege eierdozen en het knuffelen met elkaar dat voorafgaat aan vrijwel elke bijeenkomst tot aan het lekker met z’n allen naakt dansen in de Hollandse natuur – roept wellicht een gevoel van nostalgie op en is in elk geval op een dan weer milde en soms zelfs uitzinnige manier komisch. Wat vooral beklijft is de diepe menselijkheid van De Boers proza. (de jury)

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 15.000 euro en een sculptuur van Theo van Eldik.

Ook genomineerd waren:

De nieuwe rivierDe Hollandse droom

Jury – Juryvoorzitter Hetty Hafkamp, bestuurslid BNG Cultuurfonds, Jacqueline Bel, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU, Dieuwertje Mertens, criticus en journalist en Arie Storm, schrijver en criticus.

De lezersjury, bestaande uit mensen die bij BNG Bank werken, koos Martijn Simons als winnaar.

  • BNG Bank Literatuurprijs | site | wikipedia | berichten
    voor auteurs onder de veertig die minimaal twee literaire prozawerken uitgegeven hebben

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.