Anna Blaman Prijs 2022 voor Raoul de Jong

Next Post
Previous Post

Foto: Jan Rosseel

15 september 2022 | De Anna Blaman Prijs 2022 is toegekend aan schrijver Raoul de Jong. De literaire prijs voor de regio Rotterdam, die bestaat uit een bokaal en een geldprijs van € 15.000–, wordt om de drie jaar uitgereikt aan een schrijver die met zijn of haar oeuvre een bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van het literaire klimaat in de regio.

‘Net als Anna Blaman in haar tijd, maakt Raoul de Jong zich op vele fronten cultureel-maatschappelijk en journalistiek verdienstelijk; en misschien delen Blaman en De Jong meer dan we hadden kunnen vermoeden een persoonlijke verbondenheid met de vertrapte overlever, de eenzame strijder die niet wijkt.’, aldus de jury.

Laureaat – De Rotterdammer Raoul de Jong (1984) publiceerde tot zover acht boeken. Als jongste laureaat ooit ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. De grootsheid van het Al werd onderscheiden met Het Beste Rotterdamse Boek en stond op de shortlist voor de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, verschenen in 2020, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon. Daarnaast schrijft De Jong voor theater en toneel en zet hij zich journalistiek in voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad.

Jury – De jury van de Anna Blaman Prijs 2022 bestaat uit juryvoorzitter Carlos Goncalves, voorzitter van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Daarnaast hebben Hasna El Maroudi (columnist NRC Media en freelancejournalist), Jet Sol (presentatrice literaire programma’s en host diverse podcasts), Anna van Strien-Windgassen (bestuurslid Passionate Bulkboek) en Edward van de Vendel (laureaat Anna Blaman Prijs 2019) zitting in de jury.

Prijsuitreiking – De overhandiging van de Anna Blaman Prijs vindt plaats op 2 december 2022. De prijs zal door burgemeester Aboutaleb worden overhandigd in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

 • Anna Blaman Prijs | site | wikipedia | berichten
  voor een auteur die bijdraagt aan het literaire klimaat in Rotterdam e.o. (3-jaarlijks)
 •  

   

  Next Post
  Previous Post

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.