Amsterdammers en hun bibliotheek – 100 jaar OBA

Next Post
Previous Post

Joosje Lakmaker, Elke Veldkamp
Amsterdammers en hun bibliotheek
100 jaar OBA: 1919-2019

Wereldbibliotheek, januari 2019
ISBN 9789028427822, 304 pagina’s, hardcover € 19,99

o.a. te koop bij bol.com >>

In 2019 viert de openbare bibliotheek in Amsterdam (OBA) het 100-jarig bestaan en daar hoort natuurlijk ook een feestelijk boek bij.

Amsterdammers en hun bibliotheek schetst een prachtig beeld van de OBA, die zich de afgelopen honderd jaar heeft verspreid over uiteenlopende buurten en wijken. Het verhaal laat zien hoe de geschiedenis van de OBA ook de geschiedenis van de stad is, en hoe die twee op elkaar inwerken. Binnen dat verhaal komen allerlei thema’s aan bod, zoals de feestelijke opening van het gebouw aan de Keizersgracht in 1919, de opening van de vestigingen in allerlei wijken, de houding van de OBA tijdens de Tweede Wereldoorlog, de tentoonstelling naar aanleiding van de eerste Kinderboekenweek in 1955, enzovoort. En er komen (oud-)medewerkers aan het woord die als geen ander kunnen vertellen over wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld. Het maakt dit publieksboek tot een feest voor alle boekenliefhebbers.

De eerste openbare bibliotheek in Amsterdam werd in 1919 als Openbare Leeszaal en Bibliotheek geopend aan de Keizersgracht. In 2007 opende de nieuwe Centrale Bibliotheek haar deuren op Oosterdokseiland en wordt momenteel met een flinke verbouwing aangepast aan het veranderende gebruik. Samen met de 25 wijkvestigingen krijgt de OBA jaarlijks ruim 3,5 miljoen bezoekers over de vloer.
Zie ook wikipedia en op de website van de OBA staat een beknopte historie.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.