Alle gedichten van Tsjêbbe Hettinga verzameld in ‘Het vaderpaard ; It faderpaard’

Next Post
Previous Post

Tsjêbbe Hettinga
Het vaderpaard ; It faderpaard
alle gedichten

Bezige Bij, april 2017
ISBN 9789023459965, 816 pagina’s
> gebonden € 49,99 | o.a. te koop bij bol.com

Met de uitgave van Het vaderpaard / It faderpaard – Alle gedichten kan de lezer de ontwikkeling van het oeuvre van Tsjêbbe Hettinga volgen, en kennis nemen van het bijzondere werk van een van de grootste dichters van de Lage Landen.

De bundel Het vaderpaard / It faderpaard – Alle gedichten omspant het volledige dichterlijke oeuvre van de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga. Het boek bevat vele gedichten die niet eerder uit het Fries naar het Nederlands zijn vertaald, waaronder zijn laatste bundel De ring van Gyges, die na Hettinga’s dood werd aangetroffen op zijn computer. Het is een beeldende en kleurrijke bundel over liefdeskoorts en de dood.

De laatste twintig jaar van zijn loopbaan trad Hettinga in het buitenland op. Door zijn markante voordracht bereikte hij binnen en buiten onze landsgrenzen een groot publiek. Met zijn vitale en mythische gedichten over hartstocht en verval veroverde hij veel voorname Europese poëziepodia. Van zijn werk uit de daaraan voorafgaande jaren bestond tot nog toe geen vertaling.

De vertaling van deze tweetalige editie van het complete dichtwerk van de legendarische Hettinga is van Benno Barnard, in samenwerking met Tsead Bruinja en Teake Oppewal.

Tsjêbbe Hettinga (1949-2013) groeide op in Burgwerd, een dorp op enkele kilometers van Bolsward. Vanaf 1970 verscheen zijn werk in Fries-literaire tijdschriften en in bundels. Hij maakte naam als dichter-performer op poëzieavonden of bij andere gelegenheden en brak door naar een breder Nederlands publiek na zijn optreden op de Frankfurter Buchmesse in 1993. In 2001 ontving hij de belangrijkste Friese literatuurprijs, de Gysbert Japicxpriis.
zie ook wikipedia

over dit boek…

docu Fryslân DOK: Tsjêbbe Hettinga, upload 8 maart 2013

Boekpresentatie – ​De boekpresentatie in Amsterdam is op 20 april om 17.00 uur in Spui25. Op 21 april is in Tresoar, Leeuwarden, de Friese presentatie van het verzamelde werk van Tsjêbbe Hettinga.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.