Aforismen van Gerrit Komrij in de Prominent-reeks

Next Post
Previous Post

komrij-aforismen-2014Gerrit Komrij, Gerd de Ley (samenst.)
Gerrit Komrij, Tien woorden per dag

Uitgeverij Prominent, mei 2014
softcover, 68 pagina’s
ISBN 9789079272457, verkoopprijs € 14,95
[o.a. te koop bij bol.com]

Gerrit Komrij zou dit jaar zeventig zijn geworden. Voor uitgeverij Prominent een goede reden om als nieuw deeltje in de Prominent-reeks een bundel met aforismen van Komrij uit te brengen.

‘Gerd de Ley selecteert aforismen uit alles en iedereen. Je moet je in een bunker met twee mortiergranaten ingraven om niet door Gerd de Ley geplunderd te worden.’ Dat schreef Gerrit Komrij in De buitenkant, verschenen bij de Arbeiderspers in 1995.

Komrij heeft zich niet ingegraven, want ook hij werd door De Ley ‘geplunderd’. In 1986 verscheen de aforismenbundel ‘In de geest van de gieter’. Hoewel… de bundel rolde wel van de pers, maar is nooit in de boekhandel terecht gekomen. Het boekje werd door een ongelukkige samenloop van omstandigheden binnen Standaard Uitgeverij gelijk verramsjt en kwam bij De Slegte in Vlaanderen te liggen.

Telkens wanneer De Ley en Komrij elkaar ontmoetten, spraken ze af dat ze zouden ‘revancheren’ met een aangepaste versie en liefst naar aanleiding van een speciale verjaardag. De nieuwe versie is er nu: Komrij zou dit jaar zeventig zijn geworden.

Uit ‘In de geest van de gieter’ werd slechts een klein deel opnieuw gebruikt, het merendeel van de in deze uitgave geciteerde aforismen stamt uit de periode na 1986.

Gerd de Ley (Gent, 1944) is acteur, auteur en bloemlezer. Talloze citatenboeken stelde hij samen, waaronder ‘Het Grootste Citatenboek ter Wereld’ (2009, 3e herziene en uitgebreide druk 2014). Als deel 6 van de PROMINENT-reeks verscheen eerder van zijn hand: ‘Kijk, zo kwam het. Herinneringen aan Simon Carmiggelt’.

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.