De schitterende uitgave ‘Het boek van het gedrukte boek’ opnieuw verkrijgbaar

Next Post
Previous Post

lommen-gedrukt-2016-coverMathieu Lommen
Het boek van het gedrukte boek
Een visuele geschiedenis (herziene editie)

Amsterdam University Press (AUP), juli 2016
gebonden, 480 pagina’s, 32 x 23 cm
ISBN 9789462981966
verkoopprijs van € 39,95 nu voor slechts € 15,00
(o.a. te koop bij bol.com)

Ter gelegenheid van het Jaar van het Boek brengt AUP in 2016 dit werk over de geschiedenis van het gedrukte boek opnieuw uit.*

In deze visuele geschiedenis zijn werken bijeengebracht die de canon van meer dan vijfhonderd jaar westerse boekvormgeving illustreren. Het gedrukte boek is in al zijn gedaanten te zien: als naslagwerk en kunstwerk, als machine à lire en beeldboek, en als prestigeboek en wegwerppocket.

Een inspirerend boek. Groot kwarto formaat, goed gebonden en in elk opzicht van voorbeeldige kwaliteit. (Anton Gerits)

Er is werk opgenomen van beroemde drukkers uit de handpersperiode – Nicolas Jenson, Aldus Manutius, Christoffel Plantijn, de Elzeviers, John Baskerville en Giambattista Bodoni – en van toonaangevende moderne boekontwerpers zoals William Morris, El Lissitzky, Jan Tschichold, Paul Rand, Robert Massin en Irma Boom. Extra aandacht is er voor drukkershandboeken, die inzicht geven in het drukproces, en voor kalligrafi eboeken en letterproeven, die de letter in een breder kader plaatsen. Ook is er bijzonder geïllustreerd werk van architecten en kunstenaars als Giovanni Battista Piranesi en Maria Sibylla Merian opgenomen.

Mathieu Lommen is designhistoricus en conservator grafische vormgeving aan de Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties).

rp_lommen-boek-2012-2-150x223.jpg* De oorspronkelijke uitgave van ‘Het boek van het gedrukte boek’ verscheen in 2012 bij de overzichtstentoonstelling bij Bijzondere Collecties van de UvA: The printed book. A visual history. Er verschenen ook edities in het Engels en Duits. (zie elders bij BoB)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.