Meisje, kun je wel jokken? Achtergrond en betekenis van Nederlandse kinderrijmen

Next Post
Previous Post

vries-meisje-2015Anne de Vries
Meisje, kun je wel jokken? 
Achtergrond en betekenis van Nederlandse kinderrijmen

Amsterdam University Press (AUP), september 2015
Paperback, 188 pagina’s
ISBN 9789089648976, verkoopprijs € 17,95
(o.a. te koop bij bol.com)

Schuitje varen, theetje drinken’ eindigde vroeger met de vraag: ‘Meisje, kun je wel jokken?’ Toen betekende het nog: ‘Kun je al een beetje vrijen?’ Er zijn meer rijmen die oorspronkelijk niet speciaal voor kinderen bedoeld waren: het waren volksrijmen en -liedjes. En vaak was de inhoud bepaald niet kinderachtig.

De meeste rijmen zijn eeuwenoud, soms meer dan duizend jaar. Al die tijd werden ze mondeling overgeleverd. Wonderlijk genoeg bleven ze grotendeels intact, al werd er soms iets aangepast omdat een woord niet meer begrepen werd.

Kinderrijmen bevatten wel vaker woorden die we niet meer begrijpen. Voor onderzoekers is het een uitdaging om de betekenis te achterhalen. Dat kan tot verrassende resultaten leiden: de strekking lijkt nu eens degelijk onderbouwd, dan weer volledig uit de duim gezogen. In dit boek kijkt de auteur kritisch naar dit eerdere onderzoek en presenteert zelf nieuwe inzichten over de herkomst en achtergrond van kinderrijmen.

Anne de Vries (1944) was conservator bij het Letterkundig Museum en docent jeugdliteratuur aan de Vrije Universiteit.

vries-moeder-2015Tegelijk met deze studie verscheen de uitgave Mijn moeder heeft de pee aan mij, Nederlandse kinderrijmen uit Noord en Zuid. Hierin staan 450 kinderrijmen uit Nederland en Vlaanderen.

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.