Het levensverhaal van Willem Kloos 1859-1938

Next Post
Previous Post

Peter Janzen, Frans Oerlemans
Willem Kloos 1859-1938
O God. waarom schynt de zon nog!

Vantilt, april 2017
ISBN 9789460043222, 352 pagina’s
> gebonden, rijk geïllustreerd, deels in kleur,  € 29,50 | bestel

Willem Kloos was een briljant dichter, een scherp criticus en de onbetwiste leidsman van de Tachtigers. Tot in de jaren 1930 werd hij aanbeden én verguisd – nu leeft hij voort in een aantal klassieke gedichten. In dit nieuwe levensverhaal wordt afgerekend met de hardnekkige mythe dat Kloos de ontwerper was van zijn eigen grootheid. Bovendien wordt een nieuw licht geworpen op zijn obsessieve verlatingsangst en is er uitgebreid aandacht voor zijn aftakeling in de jaren negentig en zijn opname in een psychiatrische kliniek, waar hij werd onderworpen aan elektrotherapie.

In Willem Kloos (1859-1938). O God, waarom schynt de zon nog!
beschrijven Peter Janzen en Frans Oerlemans dit turbulente en vaak tragische leven aan de hand van talloze nieuwe feiten en vele niet eerder gepubliceerde foto’s.

Tegelijk met deze biografie verschijnt bij uitgeverij Vantilt een heruitgave van de eerste druk van Kloos’ Verzen uit 1894, met daarin de klassieke sonnetten waarvan de eerste regels deel uitmaken van ons collectief bewustzijn: ‘Ik ben een God in ’t diepst van mijn gedachten’, ‘De Zee, de Zee klotst voort in eindelooze deining’, ‘De boomen dorren in het laat seizoen’ en natuurlijk ‘Ik ween om bloemen in den knop gebroken’. > zie bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.