‘Zilver voor de Zondag’ – boek over siersloten en sierbeslag op bijbels en kerkboeken

Next Post
Previous Post

noordwijk-zilver-2013Bernard Van Noordwijk
Zilver voor de Zondag
boecxkens met pragtigh sluytwerck

Uitgeverij Jongbloed, oktober 2013
hardcover, 360 pagina’s, 24 x 16 cm
ISBN 9789085250388, verkoopprijs € 29,95
[o.a. te koop bij bol.com]

Bernard van Noordwijk bouwde sinds 1965 met zijn echtgenote Hilly van Noordwijk-Askes een collectie op van meer dan 400 antieke kerkboekjes met zilveren en gouden sloten en beslag: de Collectie Van Noordwijk genoemd.

De expertise die Van Noordwijk heeft opgebouwd heeft geleid tot meerdere publicaties. Recent is er een nieuwe, rijk geïllustreerde uitgave verschenen over siersloten en sierbeslag op bijbels en kerkboeken van midden 17e tot eind 19e eeuw.

Dit boek is het resultaat van een omvangrijke studie naar siersloten en sierbeslag op bijbels en kerkboeken van midden zeventiende tot eind negentiende eeuw. De artistieke ontwikkeling, cultuur- en kunsthistorische betekenis en verscheidene productietechnieken worden behandeld.
Aan bod komen onder andere de vele variaties in boeksluitingen en de gedetailleerde vormen van de bijbehorende sierstukken.
De beschrijvingen zijn voorzien van vele foto’s. ‘Zilver voor de Zondag’ vormt zo een prachtig overzicht van de rijke geschiedenis die het boekbeslag in Nederland (en ook daarbuiten) kent.

De collectie Van Noordwijk is de grootste in haar soort in Nederland. Om de collectie in zijn geheel voor Nederland te behouden, hebben het Bijbels Museum en de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit een stichting opgericht waar de verzameling in is ondergebracht.
Op deze websites zijn voorbeelden van dit soort kerkboekjes in detail te bekijken:

kerkboeken-1

Tentoonstelling – In Museum Meermanno in Den Haag zijn op de tentoonstelling ‘Zilver voor de Zondag’ een honderdtal van deze bijbels en kerkboeken te zien van 3 december 2013 t/m 2 maart 2014.

Eerdere boeken van Bernard van Noordwijk:

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.