Wie wint de titel Boek van het Jaar 2022?

Next Post
Previous Post

19 oktober 2022 | Zes genomineerde titels in de race voor de titel Boek van het Jaar 2022. De winnaar van de NS Publieksprijs wordt op 16 november bekendgemaakt op NPO1.

Een maand lang kunnen alle lezers van Nederland stemmen op de genomineerde boeken óf op een boek naar keuze via nspublieksprijs.nl. De genomineerden werden vandaag in EenVandaag op NPO 1 bekendgemaakt.

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2022 zijn:

  • Amalia – Claudia de Breij (Pluim)
  • De heks van Limbricht – Susan Smit (Lebowski)
  • De nachtdienst – Esther Verhoef (Prometheus)
  • Dwaalspoor – Suzanne Vermeer (A.W. Bruna)
  • Fortuna’s kinderen – Annejet van der Zijl (Hollands Diep)
  • Master your mindset – Michael Pilarczyk (Invictus)

Tot en met 16 november kan er op deze boeken, of op een boek van eigen voorkeur, gestemd worden. Stemmers maken kans op een jaar lang elke maand een boek ter waarde van € 25 en gratis reizen met de trein. Vorig jaar werd een recordaantal van 210.000 stemmen uitgebracht.

De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2022, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500, een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking.

Miniboekjes – De eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken worden ter inspiratie verspreid in boekhandel, bibliotheek en de 26 Stations Huiskamers op NS-stations door heel Nederland, door middel van 55.000 fysieke minileesboekjes.

Winnaars
2021 - Lale Gül, Ik ga leven (Prometheus)
2020 - Rutger Bregman, De meeste mensen deugen (de Correspondent)
2019 - Martine Bijl, Rinkeldekink (Atlas Contact)
2018 - Hendrik Groen, Zolang er leven is (Meulenhoff)

De NS Publieksprijs wordt onder deze naam uitgereikt sinds 2001, toen de NS sponsor werd van de prijs. De nominaties bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar. Het publiek kiest de winnaar en de schrijver ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS treinabonnement.

De prijs werd in 1987 ingesteld door de stichting CPNB als ‘Publieksprijs voor het Nederlandse Boek’. Het was tot 1992 een oeuvreprijs. Van 1992 tot 2000 heette de prijs de Trouw Publieksprijs.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.