Wessel te Gussinklo en Sjeng Scheijen winnen de BookSpot Literatuurprijs 2019

Next Post
Previous Post

14 november 2019 | De BookSpot Literatuurprijs 2019 voor fictie gaat naar ‘De hoogstapelaar’ van Wessel te Gussinklo. De prijs voor het beste non-fictieboek gaat naar ‘De avant-gardisten’ van Sjeng Scheijen.

• Wessel te Gussinklo
De hoogstapelaar
Koppernik, 2019

o.a. te koop via bol.com >>

Ewout Meyster is zeventien en denkt de wereld en het leven begrepen te hebben, en dat zal hij zijn naïeve vriendjes wel eens tonen.

Maar de lezer is gewonnen voor hem, krimpt ineen als hij weer zijn neus stoot, sociale rampen aanricht, in die lange, moeilijke leerschool die leven heet. (jury)

Begin november won Wessel te Gussinklo met De hoogstapelaar de Zeeuwse Boekenprijs 2019. Met De Hoogstapelaar wordt de trilogie over het leven van Ewout Meyster afgerond.  Deel 1 is ‘De verboden tuin’ uit 1986 (won de Anton Wachterprijs) en deel 2 ‘De opdracht’ uit 1995 (won o.a. de ECI-prijs en de F. Bordewijkprijs).

  • meer over Wessel te Gussinklo (1941) bij wikipedia

De andere genomineerden waren:

 

De prijs voor het beste non-fictieboek werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Sjeng Scheijen was met ‘De avant-gardisten’ de gelukkige winnaar.

• Sjeng Scheijen
De avant-gardisten
Prometheus, 2019

o.a. te koop via bol.com >>

Gebruikmakend van een grote hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven.

De auteur spreidt een magistrale beheersing van zijn onderwerp tentoon, een woelige periode in de eigenlijk nog tamelijk recente geschiedenis.(jury)

De andere genomineerden waren:

Beide prijzen, elk met een geldbedrag van 50.000 euro, werden door Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, uitgereikt tijdens een literaire avond in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.
De andere genomineerde auteurs ontvangen ieder ook een geldbedrag van 2.500 euro.

Op 6 november werd de BookSpot Lezersprijs 2019 toegekend aan Otmars zonen van Peter Buwalda. Het prijzengeld voor de Lezersprijs bedraagt 10.000 euro.

  • BookSpot Literatuurprijs | site | wikipedia | berichten
    voor het beste Nederlandstalige literaire boek (fictie en non-fictie) | was tot 2015 AKO Literatuurprijs en daarna tot 2018 ECI Literatuurprijs.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.