Wat is een boek? Een kleine geschiedenis, door Paul Dijstelberge

Next Post
Previous Post

Paul Dijstelberge
Wat is een boek?
Een kleine geschiedenis

AUP, oktober 2018
ISBN 9789462985087, 176 pagina’s
> hardcover, illustr. € 19,99 |

o.a. te koop bij bol.com >>

Het gaat bij boeken meestal alleen over de inhoud, maar ook over het boek zelf is heel wat te vertellen.

Een boek heeft een titelblad en een inhoudsopgave, de pagina’s zijn genummerd, soms is er een index. Geleerde boeken hebben noten en zijn voorzien van een literatuurlijst, salontafelboeken zijn geïllustreerd — elk type boek heeft zijn eigen herkenbare vorm.

Alle bouwstenen waaruit een boek bestaat, hebben hun eigen geschiedenis. Dat geldt voor de letter, maar ook voor de titelpagina en de voetnoot. Wat is een boek? behandelt beknopt en in begrijpelijke taal de geschiedenis van alle eigenschappen van het boek. Het gaat over de uitgever en de drukker maar ook over de schrijver, over de eisen die de lezer stelt aan boeken en over de wisselwerking tussen techniek en inhoud.

Paul Dijstelberge (1956) doceert Boekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook conservator van de handgedrukte boeken bij Bijzondere Collecties.

De opvallende afbeelding op het voorplat is van de Engelse kunstenaar Jonathan Wolstenholme (1950) die een hele serie maakte met boeken die menselijke activiteiten verrichten (zie voorbeelden bij Pinterest)

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.