Verrek, het is geen kunstenaar – Gerard Reve en het schrijverschap

Next Post
Previous Post

praat-verrek-2014Edwin Praat
Verrek, het is geen kunstenaar
Gerard Reve en het schrijverschap

Amsterdam University Press (AUP), oktober 2014
Paperback, 450 pagina’s
ISBN 9789089646835
als paperback € 39,95 [bestel]
als e-book € 31,95 [bestel]

Gerard Reve behoorde tot de Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse literatuur. Hij staat bekend als een ongeëvenaard stilist, maar ook als een beroepsprovocateur. Steeds weer wist hij schijnbaar moeiteloos de aandacht van pers en publiek op zich te vestigen. Ook na zijn dood is nog geen eenduidig antwoord gevonden op de vraag wie Reve nu werkelijk was: komediant of oprecht katholiek, xenofoob of conservatief, geniaal schrijver of perverseling?

In Verrek, het is geen kunstenaar besteedt Edwin Praat uitgebreid aandacht aan Reves mystificaties, geruchtmakende tv-optredens en confrontaties met collega’s, pers en publiek. Door de wereld van Reve binnen en buiten diens literaire werk te bekijken, komt Praat tot verfrissend nieuwe analyses. Dit is het eerste boek waarin Reves oeuvre en publieke optreden in samenhang worden beschouwd. Het gaat niet over Reve alleen, maar ook over de vraag hoe een kunstenaar zich in het openbaar moet gedragen om succesvol te zijn.

Edwin Praat is docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.  ‘Verrek, het is geen kunstenaar’ is de handelseditie van het proefschrift waarmee Edwin Praat In 2011 cum laude promoveerde aan de UvA; zijn proefschrift werd door de UvA tot beste geesteswetenschappelijke dissertatie van dat jaar uitgeroepen.

radio – VPRO, de Avonden, 20 okt. 2011, Anton de Goede in gesprek met Edwin Praat.


zie ook…

maas-reve-bio-1-2009maas-reve-bio-2-2010maas-reve-bio-3-voorl

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.