‘Van Constantijntje tot Tonio’ – het dode kind in de Nederlandse literatuur

Next Post
Previous Post

Rick Honings, Olga van Marion, Tim Vergeer (red.)
Van Constantijntje tot Tonio
het dode kind in de Nederlandse literatuur

Verloren, april 2018
ISBN 9789087047238, 269 pagina’s
> paperback € 29,00 | o.a. te koop bij bol.com

Al in de vroegmoderne tijd wist Joost van den Vondel zijn publiek diep te raken met het gedicht over zijn overleden zoontje Constantijntje. Ook in de negentiende eeuw uitten vele dichters het verdriet om hun gestorven kinderen in hun werk, zoals Willem Bilderdijk, Hendrik Tollens en François HaverSchmidt.

Recentelijk is er een ware hausse aan ‘dodekindliteratuur’. Denk maar eens aan Schaduwkind van P.F. Thomése, Contrapunt van Anna Enquist en Tonio van A.F.Th. van der Heijden. Ook in de jeugdliteratuur komt het thema voor.

Deze bundel sluit aan bij de huidige internationale belangstelling voor representations of childhood death in kunst en literatuur. Er wordt ingegaan op de achtergrond van deze literatuur en het effect ervan op lezers. Als geheel biedt deze bundel een overzicht van hoe het dode kind in de loop der tijd is gerepresenteerd in de Nederlandse literatuur, vanaf de middeleeuwen tot nu.

Boekpresentatie – Symposium & Boekpresentatie Van Constantijntje tot Tonio op donderdag 26 april 2018 in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden – lees meer

over dit boek…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.