‘Uitgeversgeluk’ – Joost Nijsen over het uitgeven van boeken

Next Post
Previous Post

 


Vanuit zijn lange ervaring, en gekruid met sprekende, soms onthullende voorvallen, ontleedt Joost Nijsen de wonderbaarlijke professie van het uitgeven van boeken.

• Joost Nijsen
Uitgeversgeluk
Podium, juni 2022
9789463811446, paperback,
144 pagina’s, € 20,99

<< o.a. te koop via bol.com >>

Dit jaar bestaat Podium vijfentwintig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum, en bij zijn afscheid van deze uitgeverij schreef Nijsen dit welbespraakte essay over wat hij als de essentie beschouwt van deze ‘noble occupation for gentlemen’, of is het dat niet meer?

Vanuit zijn lange ervaring, en gekruid met sprekende, soms onthullende voorvallen, ontleedt hij de wonderbaarlijke professie van het uitgeven van boeken vanuit de drie dimensies die volgens hem tezamen het ‘3D’ vormen van het uitgeverschap: selectie, bewerking en vermarkting.

Als leerboek is dit niet bedoeld, maar het stelt en beantwoordt veel vragen. Hoe vind je auteurs op je pad? Hoe scout je talent en welke rol kunnen
redacteuren en agenten daarin spelen? Als je de auteurs eenmaal ‘binnen’ hebt: hoe ga je idealiter met ze om, dienend of sturend? Hoe bewerk je hun manuscripten tot boeken die zowel van binnen als van buiten zo volmaakt mogelijk zijn? Wat is de toegevoegde waarde van marketing, en wat heb je uiteindelijk als uitgever niet in de hand?

Uitgeversgeluk: over de rol van geluk (‘mazzel’) en over het gelukzalige van deze literaire professie als zodanig. Daarbij past ook een blik op veranderingen in de literaire boekenwereld. Hebben uitgevers nog wel een ‘missie’? Gaan auteurs niet allengs zichzelf uitgeven en uitgeverijen overbodig maken of blijft het meeste wel bij het oude?

Joost Nijsen (1958) richtte in 1997 Podium op. Het fonds groeide uit tot een van de spraakmakende onafhankelijke Nederlandse uitgeverijen met een waaier aan succestitels in genres als hedendaagse literatuur (Nederlands/Vlaams en vertaald), verhalende non-fictie van topjournalisten en poëzie. Honderden Podium-boeken werden bekroond, geprezen, vertaald en verfilmd. Vijftien jaar na de oprichting schreef hij het lexicon ABC van de literaire uitgeverij over ‘alles wat u altijd al wilde weten over uitgeven maar nooit durfde te vragen’.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.