‘Trouw’ – Peter Bootsma schreef biografie van een dagblad

Next Post
Previous Post

In 2018 bestaat Trouw 75 jaar. De roemruchte, in 1943 opgerichte verzetskrant heeft zich na de oorlog ontwikkeld van gereformeerd clubblad tot algemene kwaliteitskrant.

In dit boek wordt de krant van alle kanten belicht: de relatie met de lezers, de rol van de uitgever en de Stichting Christelijke Pers, en natuurlijk de journalistieke koers. Zo wordt de ‘biografie van een dagblad’ zichtbaar gemaakt voor een breed publiek.

Peter Bootsma
Trouw ; Biografie van een dagblad
Boom, februari 2018
ISBN 9789089536891, 320 pagina’s
> paperback € 24,90 | o.a. te koop bij bol.com

Trouw, in de Tweede Wereldoorlog opgericht als illegale krant, is de laatste halve eeuw onder invloed van de ontzuiling sterk van karakter veranderd. Hoe dit in zijn werk ging, laat historicus Peter Bootsma zien aan de hand van een aantal grote inhoudelijke thema’s: de positie van de krant in de Vietnamoorlog, de Nederlandse politiek, de manier waarop het blad tegen geestelijke ontwikkelingen aankeek, tegen de achtergrond van de ontzuiling en de ontkerkelijking , de verlokkingen van het grote geld en de opkomst van het internet. Ook behandelt hij de worstelingen waarmee alle veranderingen gepaard zijn gegaan, de conflicten ter redactie, de wisselingen van eigenaren en van hoofdredacteuren, en de moeizame manier waarop de relatief kleine krant zich tot de dag van vandaag staande heeft weten te houden in een snel veranderend journalistiek veld.

Website Trouw | Trouw bij Wikipedia

Video – Samen met de redactie blikt historicus Peter Bootsma terug op deze driekwart eeuw van ‘de krant met een ander geluid’.

Upload Trouw, 21 febr. 2018

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.