Theo Thijssen – vijfde deel in de reeks ‘gedundrukt door Van Oorschot’

Next Post
Previous Post

Theo Thijssen
De zwembadpas

Van Oorschot, november 2017
ISBN 9789028280243, 320 pagina’s
> hardcover € 24,99 | o.a. te koop bij bol.com

In de mooie reeks dundrukuitgaven van uitgeverij Van Oorschot is het na Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Marga Minco en Remco Campert nu Theo Thijssen die ‘gedundrukt’ wordt door Van Oorschot.

Het allermooiste proza van de schrijvende schoolmeester Thijssen in bijna 300 pagina’s dundruk. De zwembadpas bevat relatief onbekende columns en verhalen, en naast beroemd geworden passages ook verrassingen uit onder meer Kees de jongen, De gelukkige klas, Het grijze kind, Het taaie ongerief en zijn jeugdherinneringen.

Zeg je Theo Thijssen, dan zeg je Kees de jongen. Maar hij schreef uiteraard veel meer, van dezelfde hoge kwaliteit, zo’n 2500 pagina’s in zijn Verzameld werk. Als onderwijzer publiceerde hij zijn eerste artikelen, verzen en literaire schetsjes in Baknieuws, een maandblad voor kwekelingen. En ook bijvoorbeeld zijn romans Kees de jongen, Schoolland, De gelukkige klas en Het grijze kind verschenen eerst in tijdschriften, als feuilleton.
Behalve onderwijzer en redacteur van diverse onderwijsbladen was Theo Thijssen lid van de Tweede Kamer voor de SDAP en van de Amsterdamse gemeenteraad. Zijn enorme betrokkenheid bij goed onderwijs blijkt uit al zijn proza, waarin een grote liefde voor het kind als individu voorop staat. Speels, licht en humoristisch, toont hij ons de wereld van de Amsterdamse jeugd, onderwijzers en vele anderen uit de vroege twintigste eeuw.

Theo Thijssen (1879-1943) bij wikipedia | dbnl | schrijversinfo | Theo Thijssen Museum

carmiggelt-gedundrukt-2013schmidt-dun-2014minco-dundruk-2015

>> klik op de covers voor meer info over de dundrukdeeltjes bij bol.com <

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.