Themanummer Zacht Lawijd over verdwenen literaire tijdschriften

Next Post
Previous Post

zacht-lawijd-14-219 januari 2014 – Het recente nummer van het literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd (12-4) heeft als thema ‘Kerkhof van verdwenen tijdschriften’.

In de berichtgeving de laatste jaren in kranten en tijdschriften over het lot van literaire tijdschriften gaat het steeds over de canon van literaire tijdschriften. Over De Gids, Raster, Tirade. Met de bijdragen in dit nummer van Zacht Lawijd, wordt recht gedaan aan het bestaan van zoveel meer tijdschriften, in liefde gemaakt, in stilte ten onder gegaan.

Na een inleiding van Lisa Kuitert (hoogleraar boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam) over het verschijnen en verdwijnen van de vele titels in het verrassend brede veld van literaire tijdschriften in het Nederlands taalgebied, worden in 15 artikelen een aantal meer of (meestal) minder bekende literaire tijdschriften beschreven uit het recente verleden. Achtereenvolgens zijn dat: Trotwaer, De Held, Sarafaan, Concept, De XXIe Eeuw, MilleniuM, Lava, Ruim, Mosselvocht, Zoetermeer, Het Trage Vuur, Bunker Hill, Zanzibar, WAHWAH en De Vagebond.

De bijdragen vloeien voort uit een werkcollege van de opleiding master Redacteur/Editor aan de UvA. Waar mogelijk werden oud-redactieleden opgespoord en geïnterviewd.

In dit – zoals altijd fraai vormgegeven – nummer van Zacht Lawijd zijn ook 18 pagina’s te vinden met foto’s van de schrijfmachineverzameling van W.F. Hermans, die nu in het bezit is van boekhandel Limerick in Gent.

Zacht Lawijd, jaargang 12, nummer 4, okt/nov/dec 2013
paperback, rijk geïllustreerd, 124 pagina’s, 24 x 17 cm
verkoopprijs € 9,00

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.