F. Harmsen van Beek – Stoeten ritseldingen – schrijversprentenboek

Next Post
Previous Post

harmsen-van-beek-ritseldingen-2015F. Harmsen van Beek, Maaike Meijer (samenst.)
Stoeten ritseldingen
Schrijversprentenboek F. Harmsen van Beek

Uitgeverij De Bezige Bij, september 2015
paperback, 160 pagina’s
ISBN 9789023490197, verkoopprijs € 29,90
(bestel)

In de periode 1954-1971 groeide een vervallen Gooise landhuis uit tot een artistieke vrijplaats van ongekende Hollandse allure. Het middelpunt was de even geheimzinnige als betoverende dichteres Fritzi Harmsen van Beek; onder de talloze schrijvers en kunstenaars die in haar ban raakten, waren Remco Campert, Gerard Reve, Peter Vos en Cees Nooteboom. Bij haar vonden ze alles wat in het aangeharkte Nederland van die jaren nog taboe was: tomeloze passies, ongebreidelde creativiteit en experimenten met vrije seks, drugs en alcohol. ‘Je stampte met je voet op de grond en het was feest,‘ (Annejet van der Zijl schreef hierover het boek Jagtlust)

Maar Fritzi Harmsen van Beek wordt ook wel tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Ze debuteerde in 1965 met ‘Geachte Muizenpoot en achttien andere gedichten’. Na de turbulente periode in het Gooi leefde ze teruggetrokken in het plaatsje Garnwerd en overleed in 2009 in Groningen.

In 2014 werd bekendgemaakt dat Maaike Meijer de biografie gaat schrijven van F. Harmsen van Beek. De publicatie staat gepland voor eind 2017. Vooruitlopend daarop verschijnt nu een door haar, samen met Joost Kircz, samengesteld schrijversprentenboek. Eerder schreef Maaike Meijer ook de biografie van M. Vasalis.

over dit boek…

zie ook…

F. Harmsen van Beek, In goed en kwaad : verzameld werk, Bezige Bij, 2012
Annejet van der Zijl, Jagtlust, Querido, 2010
F. Harmsen van Beek, Flipje in kabouterland : Het vergeten verhaal, Bezige Bij, 2015

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.