Stefan Bollmann – Vrouwen die lezen zijn vrij

Next Post
Previous Post

bollman-vrouwen-vrij-2011Stefan Bollmann
Vrouwen die lezen zijn vrij

Mercatorfonds, september 2011
hardcover met stofomslag, 160 pagina’s, 27,5 x 21 cm
ISBN 9789061533337,
verkoopprijs van € 24,95 nu voor € 9,90
[o.a. te koop bij bol.com]

Bollmann ging op zoek naar portretten van lezende vrouwen in de fotografie en de schilderkunst en merkte dat zij in de voorbije eeuwen vaak als een bedreiging werden gezien. Met elk boek dat vrouwen lazen werden ze gevaarlijker. Ze begonnen zich immers vragen te stellen over de beperkingen van hun eigen wereld.
In de portretten van de 15e eeuw tot nu die Bolmann uitkoos voor dit boek, ontmoeten we levenskunstenaressen, leeglopers en verleidsters, maar ook vroom biddende vrouwen. Allen vinden ze in het boek een manier om zich aan de controle van anderen te onttrekken, onneembaar lijkende barrières neer te halen, ziel en geest te laten flaneren. Al lezend bevrijden ze zich van de blikken en van de claims van alle anderen.
De portretten zijn van de hand van bekende kunstenaars of van schilders die dringend (her)ontdekt moeten worden: Gustave Caillebotte, Edgar Degas, Edward Hopper, Gwen John, Henri Cartier-Bresson, Tamara de Lempicka, FélixVallotton, Diego Velázquez en vele anderen.

Stefan Bollmann (1958) studeerde germanistiek, theaterwetenschappen, geschiedenis en filosofie. Hij promoveerde met een werk over Thomas Mann. Hij werkt als lector, auteur en uitgever in München. In 2005 publiceerde hij Vrouwen die lezen, zijn gevaarlijk, dat eveneens bij het Mercatorfonds verscheen.

LET OP – Deze uitgave van het Mercatorfonds is gelijk aan een uitgave van AUP met de titel Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk (zie elders)

zie ook…

Stefan Bollmann, Kristien Hemmerechts (inl.), Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk, AUP, 2006
Stefan Bollmann, Vrouwen die schrijven leven gevaarlijk, AUP, 2007
Stefan Bollmann, Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk, AUP, 2011

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.